ApărareȘtiri

Generalul Dănilă: Avem nevoie de bază permanentă NATO în România, nu de prezență conjuncturală. Vom fi stat de frontieră

Generalul de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei (foto: Arhiva)

România trebuie să solicite o bază permanentă a NATO pe teritoriul său, nu o prezență conjuncturală a aliaților, pentu că va deveni un stat de frontieră al NATO și UE, dacă Federația Rusă obține controlul asupra Ucrainei, a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei române.

Generalul Dănilă a spus că, în condițiile războiului din Ucraina, se pune  ”problema întăririi capacității de apărare a statelor vecine cu Federația Rusă sau cu statele în care există sau vor fi baze militare ruse. România devine un astfel de stat, dacă Federația Rusă obține controlul asupra Ucrainei. Probabilitatea este foarte mare, din evaluarea mea”.

Capacitatea de apărare ”trebuie întărită, atât prin efort propriu, conform articolului 3 din Tratat, dar și prin baze permanente aliate”, a precizat generalul.

România trebuie să solicite ”bază permanentă, nu o prezență conjuncturală. În perspectiva constituirii armatei europene, ar trebui să insistăm pe cel puțin o bază militară europeană în România. România devine stat de frontieră a NATO și a UE, iar celelalte state membre ar trebui să contribuie la asigurarea securității noastre, deoarece așa se consolidează securitatea lor”, a subliniat generalul Dănilă.

  • Costurile războiului de lângă noi 

”Vom fi afectați de fluxurile mari de refugiați. Vor veni direct din Ucraina, sau pe Moldova. Războiul de lângă noi ne va costa enorm. Transporturile de mărfuri din și către Ucraiana sau care tranzitau Ucraina sunt stopate. Pe toate căile, aerian, maritim sau terestru.

Taberele de refugiați vor presupune măsuri administrative și eforturi financiare, resurse economice și umane foarte mari. Vor trebui activate toate mecanismele de sprijin ale UE, începând cu Frontex, cele de asistență umanitară.

România va fi atât țară de tranzit – pentru cei care nu își mai fac speranțe să revină în Ucraina, în special participanții la Euromaidan – cât și loc de refugiu pentru cei care așteaptă încetarea focului și revenirea la casele lor.

”Rusia va ocupa Kievul” și principalul obiectiv este schimbarea regimului politic din Ucraina, a comentat generalul Dănilă situația actuală, estimând posibilitatea ca ucrainenii să continue războiul de guerilă.