ApărareȘtiri

Generalul Berdilă: Prezența militară SUA stimulează transferul spre Est a industriei de apărare occidentale

General-maiorului Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre ale României și locotenent-colonelul american Hollenbeck (US Army)

Industria de apărare occidentală ar trebui să înceapă să-și transfere mai multe operațiuni pe Flancul estic al NATO pentru a sprijini integrarea țărilor NATO în regiune și pentru a aprofunda parteneriatul dintre SUA și armatele partenere din prima linie a frontierei estice a Alianței, susține generalul-maior Iulian Berdilă, șefului Statului Major al Forțelor Terestre Române.

În urma invaziei ruse în Ucraina, Statele Unite și-au sporit prezența militară în România, transferând trupe suplimentare în țara noastră pentru consolida securitatea României.

„Asta înseamnă pentru mine, de le forțele terestre românești, o varietate de oportunități și provocări în ceea ce privește antrenamentul comun. Dar paradigma se schimbă. Deci nu este vorba doar de antrenamente pentru interoperabilitate, este vorba de instruire pentru misiune. Suntem mai aproape de consecințele războiului din Ucraina”, a declarat, săptămâna trecută, generalul-maior Iulian Berdilă pentru Defence One.

Oficialul român a subliniat că sporirea prezenței forțelor americane în întreaga regiune stimulează transferul spre est a activităților industriale.

„Acum aveți Corpul V. Aveți alte comandamente de la aliați și parteneri care se alătură platformei de instruire și interoperabilitate. (…) Unde este investiția de capital în know-how-ul aliaților de pe Frontul de Est? … Aceasta este o oportunitate pentru industrie de a se adapta, de a fi agilă într-o perspectivă globală, dar și de a valorifica o oportunitate de dezvoltare a afacerilor, de a-și capacita aliații și de a produce echipamente”, a explicat Berdilă.

Pe măsură ce armatele se concentrează din ce în ce mai mult pe integrarea operațiunilor aeriene, terestre, maritime, spațiale și cibernetice, Berdilă consideră că dezvoltarea forțelor terestre românești este esențială pentru asigurarea securității Mării Negre.

Războiul din Ucraina a evidențiat importanța manevrabilității, precum și rolul tot mai mare al centrelor urbane în viitoarele conflicte, a afirmat generalul român, care a subliniat că războiul se schimbă prea repede pentru a face predicții credibile despre ceea ce se va întâmpla în continuare.

„Trebuie să mergem pas cu pas. Trebuie să vedem… ce va aduce iarna, înainte și după iarnă. Și apoi trebuie să ne calibrăm pentru a vedea care sunt evoluțiile în 2023. Așa că, din cauza vitezei și a caracterului conflictului, trebuie să fim foarte atenți la modul în care ne măsurăm calea de urmat”, a conchis Berdilă.