ApărareȘtiri

General Micloș: Pensiile militare sunt parte a unui contract social, care compensează restricțiile

Generalul (f.a) Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană Borcea (Foto: Umbrela Strategică)

Pensiile de serviciu ale militarilor sunt parte a unui contract social care trebuie respectat și în situația reformării lor trebuie avute în vedere efectele în timp, care at putea fi și negative, a declarat, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană.

”Știu că este un subiect sensibil în ultima perioadă (…) Din punctul meu de vedere, vorbim de un contract social. Știm că militarii au restricții de la drepturile fundamentale, pe care le are orice alt cetățean. Ar fi un aspect care trebuie compensat într-un anumit fel. Că ne place cuvântul special, nespecial, de serviciu, în principiu, cred că (…) acest contract social trebuie respectat într-o formă sau alta”, este de părere generalul Micloș.

În situația reformării lor, Micloș crede că trebuie urmărite posibilele efecte în timp și luat în considerare contextul actual

”Al doilea aspect ar fi că orice reformă s-ar întâmpla trebuie să vedem efectele pe care le are. De multe ori, s-ar putea să vrei să faci un lucru bun, iar efectul să fie, în timp, negativ. În contextul actual, internațional, regional, efectul, din punctul de vedere al reținerii personalului în sistem, s-ar putea să fie negativ . E un context în care știm prea bine că în sistemul de siguranță națională este nevoie de personal pentru siguranța acestei țări. Deci, (…) decidenții (…) sunt ferm convins că privesc lucrurile în ansamblu. Din acest motiv, cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma asta”, a spus generalul Micloș.

În ceea ce privește salarizarea militarilor, el a apreciat că este nevoie de orice inițiativă legislativă care poate reține personalul în sistem, care să asigure politici de personal corecte și motivante pentru militari.

”Sunt soluții în lumea largă, nu trebuie să le inventăm noi, în așa fel încât să ai politici de personal corecte, care să îți dea numărul necesar într-un sistem de siguranță națională (…) Oamenii ar trebui să înțeleagă că dacă nu există siguranța- este un termen generic –nu se pot întâmpla lucrurile normale, de educație, la sănătate, la orice. Și asta o înțelegem foarte bine dacă înțelegem ce înseamnă un război hibrid . Efectele sunt foarte interesante și ele trebuie luate ca atare. Primul lucru care trebuie creat ca un sistem să se dezvolte este siguranța”, a mai spus, în interviul pentru Umbrela Strategică, generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană.