ApărareȘtiri

General Micloș: Într-o întâlnire aeriană a F-16 cu Su-27, regulile de angajare sunt foarte stricte

Foto: Forțele Aeriene Române Oficial

O întâlnire aeriană a F-16 cu Su-27 ”în principiu, nu e de dorit” în contextul actual, dar în cazul producerii sale regulile de angajare sunt foarte stricte, pentru evitarea escaladării situației, a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloș, pilot de F-16.

”În principiu, nu e de dorit să ne întălnim nici unii, nici alții. Însă, în caz că ne întâlnim, toate misiunile trebuie tratate în cadrul regulilor de angajare care sunt în cadrul NATO. Deci, cu foarte multă atenție. De ce? Pentru că există pericolul de a escalada în aceste situații. Dacă este o dronă (…) nu e nimic viu la bordul acestei platforme. În cazul în care apare o victimă, lucrurile se pot complica nespus de mult. Din acest motiv, sunt reguli de angajare foarte stricte. Și piloții români sunt pregătiți în această direcție, ca de altfel orice pilot NATO”, a comentat generalul Micloș.

  • După 16 ani, cerul baltic este apărat din nou de către români. Ce s-a schimbat 

Dacă în 2007, efectuarea poliției aeriene în țările baltice a fost prima ieșire a aviației de vânătoare (nr-române) într-o misiune de luptă în afara teritoriului național, după al doilea război mondial, astăzi, după 16 ani, este prima ieșire a F-16 în afara teritoriului național într-o misiune de luptă, a remarcat generalul Micloș, care a făcut parte din Detașamentul Baltica 2007, ca pilot de MiG-21 LanceR.

”Personalul navigant și detașamentul în sine trebuie să fie mult mai circumspect atât la sol, cât și în aer, în tot ce înseamnă misiune de poliție aeriană. Circumspecție înseamnă o atenție mult mai mare la toate aspectele care se pot întâmpla atât la sol, cât și în zbor . Mă refer la protecția forței, la securitate, la absolut tot ce implică o operație aeriană. Deci, o atenție mult mai mare asupra tot ce se execută în această perioadă”, a declarat Micloș.

Referindu-se la actuala misiune din Lituania a detașamentului  „Carpathian Vipers”, comandantul Bazei 86 Aeriană Borcea a spus: ”din punctul de vedere al pregătirii se ridică la nivelul așteptării pentru țările baltice. Misiunea este construită pe scheletul Escadrilei 53 Vânâtoare, care este pregătită pentru misiuni de apărare a spațiului aerian, mult mai complexe decât poliția aeriană. A fost pregătită ca atare, nu prevând probleme majore în decursul acestei misiuni”.

Deja, două F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au interceptat  în luna aprilie două avioane Suhoi Su-27 Flanker, aparținând Federației Ruse, deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO din țările baltice.

(Citiți și: https://umbrela-strategica.ro/generalul-miclos-f-16-are-mare-nevoie-de-piloti-tot-personalul-de-mig-21-va-fi-mentinut/)