ApărareȘtiri

General Dănilă: În conflictul din Ucraina, toate liniile roșii au fost depășite

Generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al SMG (Foto: Facebook)

Escaladarea a depășit pe rând toate liniile roșii stabilite de fiecare parte în conflictul din Ucraina, viitoarele evoluții din acest război prefigurându-se tot mai periculoase, în special pentru statele din proximitate, a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.

  • Contraofensiva, o ”ofensivă altfel”

Comentând situația la zi, generalul a spus că contraofensiva ucraineană este o “ofensiva altfel”, deoarece nu întrunește toate caracteristicile unei ofensive (contraofensive) din epoca contemporană: ”În primul rând, caracterul “întrunit” este imposibil de realizat, întrucât ucrainenii nu au cum sa obțină controlul spațiului aerian, nici măcar local, pe o perioada determinată. Acțiunile navale sunt reduse, la nivelul unor atacuri cu drone și amenințarea cu rachete sol-navă”.

Principalul element-surpriză al ofensivei a fost lansarea rachetelor de croazieră cu raza relativ lungă, Storm Shadow, ”surpriza” constând în întârzierea  anunțului făcut de către britanici privind transferul acestor rachete. ”Deoarece utilizarea lor presupune adaptarea sistemului de gestionare a munițiilor și armamentului de pe avioanele ucrainene, lansarea lor în ziua imediat următoare anunțului public, a fost o surpriză”, a spus Dănilă, adăugând că este posibil să se producă și altele, în special în ce privește direcțiile de atac, precum și în obiectivele urmărite.

Cât despre aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka, generalul Dănilă a comentat: ”Mie îmi este foarte greu să cred că a fost un act disperat al rușilor, speriați de iminentul atac ucrainean. Ar fi ceva total nou și greu de înțeles ca acela care deține controlul să își arunce în aer un baraj care îi permite mobilitatea. În plus, să își inunde propriile fortificații, să își pună în pericol alimentarea cu apă a teritoriului cucerit (Crimeea), poate chiar și menținerea siguranței centralei nucleare, oprite, dar sub control rusesc”.

  • Rușii au intrat în logica pregătirii lor

”După numirea lui Valeri Gherasimov la conducerea operațiilor din Ucraina, ne asteptam la o ofensiva a rușilor. Cel puțin una preventivă, pentru a împiedica ajungerea echipamentelor din vest pe linia frontului.Totuși, nu am văzut nimic, în afara loviturilor cu rachete și drone. Iar majoritatea acestora au fost doborâte de către ucraineni, conform relatărilor acestora. Acum putem interpreta acțiunile rușilor altfel, mai ales că au fost devoalate public amplele lucrări de fortificații pe care le-au realizat”, a explicat generalul Dănilă, pentru Umbrela Strategică.

În momentul de față, rușii sunt în logica pregătirii lor, deoarece majoritatea exercițiilor de amploare din ultimii 15 ani au fost “operații de Apărare împotriva unei agresiuni a NATO”. a remarcat generalul Dănilă.

”E adevărat, nu este o agresiune NATO, dar este o ofensivă cu echipamente specifice Alianței, adică exact cele pe care rușii s-au antrenat să le combată. O ofensivă mult mai puțin periculoasa, întrucât ii lipsesc componentele aeriană și navală. Desigur, nu pot fi neglijate informațiile și precizia de lovire, dar rușii au capacitatea de a raspunde. Din ce cunosc, toate exercitiile rușilor se finalizau cu o contraofensivă care înfrângea adversarul. Desigur, mulți ofițeri ucraineni cunosc aceste exerciții, deoarece au fost parte a lor înainte de 2014, se presupune că știu să contracareze acțiunile rușilor, așa cum au reușit să neutralizeze forțele care urmau să obțină controlul Kievului”, a argumentat  fostul șef al SMG.

  • O probabilitate destul de mare: revenirea Rusiei în luptă cu un avantaj major

”Cu optimism rezervat, aș spune că există o șansă (destul de mică), de a se obține o retragere dezordonată a rușilor, ca urmare a demoralizării luptătorilor, a lipsei unor motivații reale de a lupta. Dar există și o probabilitate destul de mare ca rușii să revina în luptă cu un avantaj major, rezultat din distrugerea principalelor echipamente trimise de Aliați și nimicirea principalelor forțe ucrainene. Ucraina ar putea sa fie în mare dificultate, iar unica salvare ar putea însemna intervenția directă a unei coaliții”, anticipează generalul Dănilă.

El crede că în situația în care Rusia ar pierde teren rapid, mai ales dacă ar fi pus în pericol controlul accesului către Crimeea, pericolul utilizării unor bombe nucleare va fi foarte ridicat, iar dacă intervine o coaliție, acest pericol devine și mai ridicat.

”Eventualitatea utilizării de aeronave sau alte mijloace cu baza de plecare sau lansare de pe teritoriul altor state crește. Aceasta ar putea determina Rusia să declare că respectivele state sunt cobeligerante, China ar putea recunoaște aceasta catalogare, iar după o scurta declarație la ONU, ar putea urma lovituri directe ale rușilor împotriva acestor state”, a estimat generalul Dănilă.

  • Rezerva celui mai important general american

În context, generalul Dănilă a amintit și despre rezervele exprimate de generalul Mark Milley, comandantul armatei SUA.

”Generalul Milley, militarul american activ cu rangul cel mai înalt, este mai mult decât rezervat. El confirmă importanța sprijinului oferit de statele contributoare, inclusiv superioritatea antrenamentului de care au beneficiat militarii ucraineni, dar avertizează ca Rusia are o capacitate militară superioară numeric celei ucrainene, cu o capacitate de lovire din aer care nu poate fi neglijată. Importantă este dorința de a lupta și de a învinge a fiecărei părți”, a conchis generalul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG.