ApărareȘtiri

Franța va lansa un fond de investiții de 200 de milioane EUR pentru dezvoltarea armelor viitorului

Sursa: asiatimes.com

Ministrul Apărării de la Paris, Florence Parly, a anunțat că Franța va lansa, până la finalul anului 2020, un fond de investiții pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice ale viitorului, informează postul BFMTV

Fondul de investiții Definnov “va fi dedicat dezvoltării de tehnologii duale (cu aplicabilitate în domeniul civil, dar și militar)”, a subliniat ministrul în luna septembrie, cu ocazia unei vizite la laboratorul de inovație pentru forțele de infanterie marină și comando (Fuscolab) de la Lorient.

„Trebuie să ne continuăm investițiile în tehnologii inovatoare”, a comentat ministrul, făcând în mod particular referire în special la „vehicule de planare hipersonice capabile să parcurgă 100 de kilometri într-un singur minut, arme cu energie direcționată (ED), arme capabile să perturbe, să neutralizeze sau chiar să distrugă țintele vizate de la distanță, fără proiectile (…) sau tehnologii cuantice”.

În 2019, Florence Parly a dezvăluit proiectul V-Max (Véhicule Manoeuvrant eXpérimental), o armă hipersonică capabilă să atingă o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Proiectată de Arianegroup, zborul de testare al acestui vehicul hipersonic urmează să aibă loc la sfârșitul anului 2021.

De asemenea, Franța dezvoltă o altă armă futuristă și strategică. Oficiul Național pentru Studii și Cercetări Aerospațiale (Onera) dezvoltă un tun laser capabil să distrugă sateliți inamici fără a crea resturi incontrolabile.

„Prin intermediul Definnov, Ministerul Apărării încearcă să sprijine câteva companii bine alese, care vor dezvolta tehnologii cu potențial strategic pentru viitorul apărării naționale”, a argumentat Parly, reamintind că inovația în domeniul apărării a fost una dintre prioritățile mandatului său.

Legea franceză de planificare a apărării în intervalul 2019-2025 prevede sporirea fondurilor dedicate inovației cu 25%, care ar urma să ajungă la 1 miliard de euro în 2022, față de 730 de milioane de euro în 2018. Pentru anul 2020, fondurile pentru inovație militară se ridică la 820 de milioane de euro.

Pentru Franța, dar și pentru alte state occidentale, dezvoltarea de arme hipersonice este o problemă crucială în contextul în care marile puteri nedemocratice au un avans substanțial în acest domeniu.

La finalul lunii decembrie 2019, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional. Potrivit oficialilor ruși, arma Avangard, ce poate fi echipată și cu ogive nucleare, ar fi atins viteza de 33.000 km/h, sau Mach 27.

De asemenea, China investește în dezvoltarea de arme hipersonice, iar un sistem de acest tip – numit DF-17 – a fost prezentat la parada militară de Ziua Națională a Chinei, în octombrie 2019.

Primele arme hipersonice dezvoltate de SUA sunt programate să devină operaționale în 2023.

Armele hipersonice sunt lansate cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, aceste noi arme sunt conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac armele hipersonice foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.