ApărareȘtiri

Franța lucrează la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române, afirmă Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, în cursul vizitei sale în România, că țara sa lucrează la un plan ambițios de susținere a Forţelor Navale Române, iar miniștrii apărării din cele două țări au discutat despre elaborarea unui acord-cadru în acest sens.

“În faţa unor crize grave care amenințau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a afirmat președintele francez, cu ocazia vizitei la baza Mihail Kogălniceanu, citat de Digi24.

Emmanuel Macron nu a oferit mai multe detalii despre acest plan de cooperare în domeniul naval, însă afirmațiile sale au probabil legătură și cu programul corvete multifuncționale pentru Marină Română.

În iulie 2019, constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat contractul (propunând corvete Gowind 2500), însă, la aproape trei ani de la finalizarea licitației, contractul nu a fost încă semnat.

Deși demararea contractului Corvete multifuncţionale şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin este un obiectiv ce figurează în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă, situația în jurul acestui program rămâne confuză.

Surse din piață susțin că navele nu pot fi realizate la costurile prevăzute de program din cauza creșterii prețurilor la oțel și alte materiale pentru construcții navale. De altfel, Decebal Ilina, fost șef al Înzestrării Armatei, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Adelin Petrișor,  că acest contract este blocat pentru că partea franceză cere mai mulți bani decât sunt prevăzuți în oferta cu care a câștigat licitația – însă suplimentarea bugetului pentru acest contract este imposibilă din punct de vedere legal.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat recent că acest program nu mai satisface nevoile Marinei Române, așadar „avem nevoie de un program mult mai complex”.

Având în vedere situația complicată din Marea Neagră, România ar putea avea nevoie de submarine cu propulsie convențională, iar francezii ar putea oferi submarine din clasa Scorpene, produse tot de Naval Group.