ApărareȘtiri

Franța comandă 313 vehicule blindate Griffon și Jaguar -Programul Scorpion

Vehicul blindat Griffon (Nexter)

Ministerul Apărării de la Paris a anunțat vineri că a comandat 271 de vehicule blindate multirol Griffon și 42 de vehicule blindate de recunoaștere și luptă Jaguar, realizate în urma colaborării între companiile Nexter, Arquus și Thales în cadrul programului Scorpion.

În plus, în program sunt implicate și firmele Safran (sisteme optice și armament pentru Jaguar), CTA International (tunul de 40 mm pentru Jaguar) și MBDA (rachete antitanc cu rază medie pentru Jaguar).

Programul de achiziții militare al Franței în perioada 2019-2025 prevede atât o creștere a obiectivelor programului Scorpion, cât și o accelerare a livrărilor. Ținta pentru anul 2030 a fost astfel ridicată la 1872 vehicule Griffon și 300 de unități Jaguar, din care jumătate (respectiv 936 și 150) vor fi livrate până în 2025.

După o primă comandă pentru 319 vehicule Griffon și 20 de blindate Jaguar în 2017, Ministerul Apărării a notificat Nexter Systems, Arquus și Thales, pe 15 septembrie 2020, despre o a doua fază a programului Scorpion.

Cele 271 vehicule Griffon și 42 de blindate Jaguar urmează să fie livrate între 2022 și 2023.

Cu această ocazie urmează să fie livrate primele vehicule de observație pentru artilerie GRIFFON (VOA) și vehicule medicale GRIFFON Sanitary (SAN), care se vor alătura versiunilor vehicul de transport al trupelor (TTV) și vehicul de comandă (CPV).

Griffon este un vehicul blindat multirol (VBMR) care urmează să înlocuiască Véhicules de l’avant blindé (VAB). Este disponibil în mai multe versiuni: transport de trupe, post de comandă, vehicul de observație pentru artilerie și vehicul pentru evacuare medicală.

Cântărind în jur de 25 de tone, Jaguar este un vehicul blindat de recunoaștere și luptă (EBRC). Acesta este destinat să înlocuiască tancurile ușoare AMX10RC și ERC-90 Sagaie, precum și VAB-urile echipate cu rachete HOT. Acesta va fi echipat cu tun de 40 mm produs în urma cooperării franco-britanice, rachete cu rază medie (MMP) și o cupolă telecomandată.