• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • FOTO/VIDEO. Primul zbor al elicopterului RACER, al cărui fuzelaj a fost fabricat în România, este programat pentru anul 2022

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Directorul general al Romaero, Radu Popescu, a declarat recent că primul zbor al elicopterului experimental de mare viteză RACER – un proiect dezvoltat sub coordonarea Airbus Helicopters și la care participă și instituții din România – este programat să se desfășoare în cursul anului viitor, informează agenția Agerpres.

  Romaero a prezentat și un VIDEO cu ceremonia de prezentare a fuzelajului central, eveniment desfășurat luni.

  „Pentru România, RACER reprezintă în primul rând o dovadă a faptului că inovația începe să își găsească din nou locul în industria națională”, a afirmat oficialul.

  Radu Popescu a explicat că fuzelajul central, care a fost proiectat integral de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS și fabricat la Romaero, urmează să fie trimis în Germania, pentru integrarea celorlalte elemente de structură, iar asamblarea finală va avea loc la fabrica Airbus Helicopters din Marignane, Franţa.

  Primul zbor este programat să se desfășoare anul viitor în Franța, a precizat Radu Popescu.

  RACER (Rapid and Cost – Effective Rotorcraft) este proiectul fanion al inițiativei tehnologice Clean Sky 2, cel mai important parteneriat public-privat din cadrul Horizon 2020, destinat dezvoltărilor tehnologice menite să reducă impactul aviației asupra mediului și să susțină competitivitatea sectorului. La acest proiect participă 14 parteneri din treisprezece țări europene. Din bugetul total de peste 4 miliarde de euro al programului, României, în calitate de partener cheie prin intermediul Consorțiului RoC (INCAS şi ROMAERO), i-au fost alocate 8,5 milioane euro, potrivit unui comunicat al Romaero, citat de Agerpres.

  Demonstratorul rezultat din implementarea proiectului va fi un elicopter experimental de mare viteză, dezvoltat de Airbus Helicopters. Prin combinarea forței de tracțiune cu capacitatea de ridicare verticală, aeronava vizează reducerea diferenței dintre elicopterele tradiționale și aeronavele cu aripi fixe. Demonstratorul este prevăzut să atingă o viteză de 400 km/h, cu 50% mai mare față de cel mai performant elicopter din prezent. Datorită vitezei și autonomiei sale, acest vehicul nou va aborda capacitatea de misiune a aeronavelor cu aripi fixe, dar va putea, de asemenea, să decoleze și să aterizeze pe verticală și să planeze într-o poziție fixă deasupra solului.

  Proiectul pune un accent deosebit pe emisiile de carbon și poluarea fonică, astfel, prin utilizarea de tehnologii inovatoare în proiectare și fabricație, dezvoltatorii își propun ca demonstratorul să ofere un consum redus de combustibil și niveluri scăzute de zgomot și vibrații.

  Te-ar mai putea interesa

  VIDEO. Ecosistem pentru inovare în mobilitatea inteligentă și durabilă, dezvoltat de Thales, Renault și alte firme franceze Legea pensiilor militare de stat, forma modificată, este blocată de un an la Camera Deputaților Diaconescu: Nu e deloc rău să învățăm de la britanici și israelieni cum se face controlul parlamentar al comunității de informații

  Ultimele știri

  Distrugătoarele americane USS Roosevelt și USS Donald Cook vor sosi săptămâna viitoare în Marea Neagră – surse Forțele Aeriene Regale Britanice au început pregătirile pentru dislocarea în România BAE Systems va furniza echipamente și suport tehnic pentru avioanele de luptă F-16 din peste 25 de țări până în 2031