ApărareȘtiri

FOTO. GDELS propune mașina de luptă ASCOD pentru înlocuirea venerabilelor MLI-84

Comparație ASCOD vs MLI-84M (FOTO: arhiva)

General Dynamics European Land Systems (GDELS), producătorul transportoarelor Piranha V, a prezentat, la expoziția militară FEINDEF 2023 de la Madrid, o serie de variante ale mașinii de luptă a infanterie ASCOD, propusă și României pentru înlocuirea venerabilelor MLI-84, versiunea autohtonă modernizată a blindatelor sovietice BMP-1.

Cu ocazia expoziției din capitala Spaniei, în perioada 17-19 mai, Umbrela Strategică a vorbit cu reprezentanții companiei despre soluția propusă de GDELS pentru viitoarea mașină de luptă a infanteriei, un program esențial pentru armata română.

Carlos Gil, director în cadrul GDELS Santa Barbara, a explicat că, spre deosebire de blindatele de origine sovietică, ASCOD a fost proiectat ca, în primul rând, să ofere o protecție sporită echipajului și militarilor din vehicul.

Cu o greutate de până la 42 de tone, în funcție de cerințele clientului, gradul de protecție balistică al blindatelor ASCOD atinge nivelul 6 (conform standardului STANAG 4569), adică eficient împotriva proiectilelor de 30 mm perforante trase de la o distanță de peste 500 de metri. Spre comparație, potrivit datelor dintr-o lucrare publicată de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, MLI-84 dispune de blindaj frontal de nivel 3 (conform STANAG 4569), iar lateral de nivel 2, adică suficient pentru a proteja ocupanții vehiculului doar de proiectile până la maxim calibru 12,7 mm.

În ceea ce privește protecția împotriva minelor, datorită unui sistem inovativ de atenuare a șocurilor, nivelul atins este de 4a/b (conform standardului STANAG 4569). De asemenea, blindatul poate fi echipat și cu sisteme de protecție activă, care pot neutraliza rachetele și proiectile antitanc. De altfel, compania GDELS a prezentat la expoziție un vehicul ASCOD echipat cu sistemul de protecție activă EuroTrophy, fabricat de un consorțiu format de israelienii de la Rafael Advanced Defense Systems și firmele europene KMW și GDELS.

Datorita arhitecturii modulare, ASCOD permite integrarea unei largi diversități de turele, sisteme de gestionare a luptei, navigație, comunicații etc. La capitolul armament, ASCOD poate fi înarmat cu un tun – până la calibrul 120 mm, un sistem de lansare rachete antitanc (Spike, Javelin), ori un mortier calibru 120 mm, plus o mitralieră coaxială. Spre comparație, MLI-84M este dotat cu un tun de Oerlikon KBA calibru 25 mm., o mitraliera cal. 7,62 mm și un lansator pentru rachete antitanc de tip Spike.

De altfel, în luna mai a anului trecut, General Dynamics European Land Systems (GDELS), a venit la expoziția militară BSDA 2022 cu o mașină de luptă pentru infanterie ASCOD echipată cu turelă fabricată în România de Elbit Systems pentru blindatele Piranha V ale Armatei Române.

Vehiculul șenilat ASCOD prezentat la BSDA a fost echipat cu o turelă tip UT-30Mk2, care dispune de un tun de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm, un lansator de rachete antitanc Spike și un sistem de protecție activă APS Iron Fist.

Blindat ASCOD echipat cu turelă UT-30Mk2 la BSDA 2022, București (FOTO: Umbrela Strategică)

În funcție de configurație, ASCOD poate transporta șase până la opt militari complet echipați, plus trei membri ai echipajului (comandant, trăgător, mecanic conductor).

Reprezentatul companiei a subliniat că ASCOD și Piranha V includ o serie de componente comune, mai ales la nivelul sistemelor electronice, lucru ce ar putea facilita lucrările de mentenanță.

Blindate dezvoltate pe baza platformei ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) sunt utilizate de patru țări – Austria (vehicule cunoscute drept Ulan), Spania (Pizarro), Marea Britanie (Ajax), Filipine (tanc ușor Sabrah), iar până în acest moment au fost sau sunt în curs de livrare aproape 1.000 de unități în diverse configurații, de la mașini de luptă a infanteriei, la vehicule de recuperare și reparare (TEHEVAC), ambulanță (MEDEVAC) sau tancuri ușoare.

Producția blindatelor ASCOD pentru România s-ar putea realiza chiar în țara noastră, cel mai probabil la Uzina Mecanică București, unde deja sunt fabricate transportoarele blindate Piranha V. În cazul câștigării contractului, procentul off-setul pentru industria națională se va ridica la 80%.

Mașină de luptă a infanteriei, un program esențial de înzestrare, în valoare de aproape 3 miliarde de euro

România are în dotare zeci de mașini de luptă a infanteriei MLI-84M „Jderul”, o variantă autohtonă a blindatelor sovietice BMP-1, produse la fabrica de armament MFA Mizil între 1984 și 1991, și modernizate începând cu 1995.

În luna martie a acestui an, MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea procedurilor în cinci programe de înzestrare, printre care și „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”. Acesta constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro. Prima etapă a programului va fi inițiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 9 ani. A doua etapă este programată să înceapă după 2031.

Tanc ușor cu tun 105 mm dezvoltat pe platforma ASCOD, la expoziția FEINDEF 2023 (FOTO: Umbrela Strategică)
Tanc ușor cu tun 105 mm dezvoltat pe platforma ASCOD, la expoziția FEINDEF 2023 (FOTO: Umbrela Strategică)
Vehicul ASCOD de recuperare și reparare, la expoziția FEINDEF 2023 (FOTO: Umbrela Strategică)
Vehicul ASCOD echipat cu un mortier GMOS calibru 120 mm, la expoziția FEINDEF 2023 (FOTO: Umbrela Strategică)
Vehicul ASCOD echipat cu un mortier GMOS calibru 120 mm, la expoziția FEINDEF 2023 (FOTO: Umbrela Strategică)