ApărareȘtiri

FOTO. Compania BlueSpace Technology a livrat Forțelor Navale Române o șalupa de cercetare hidrografică

Nava de cercetare hidrografica Ocean 2 (FOTO: Fortele Navale Române)

Compania BlueSpace Technology, prin Emi Shielding SRL, a anunțat că a livrat șalupa de cercetare hidrografică și oceanografică „Ocean 2” către Direcția Hidrografică Maritimă, structură componentă a Forțelor Navale Române, contribuind astfel la dezvoltarea capacității de hidrografică și oceanografică, precum și la creșterea siguranței navigație maritime în zona de competență a României la Marea Neagră.

“Punctăm un nou moment important pentru compania noastră și anume livrarea șalupei Ocean 2 către Forțele Navale Române. Cunoașterea este, fără îndoială, putere iar pentru noi este o satisfacție profesională să putem contribui, prin aparatura și tehnica de la bord, la extinderea bazei oficiale de date hidrografice și oceanografice românești. În acest context, dorim să menționăm că în anul 2021 am participat la furnizarea primei șalupe de acest tip, respectiv Ocean 1 tot pentru același beneficiar. Ne dorim ca ambele șalupe, cu dotările aferente, să vină în sprijinul hidrografilor militari în desfășurarea activităților de cercetare științifică de specialitate la cele mai înalte standarde. Apreciez, în mod deosebit, dedicarea și întreaga activitate a profesioniștilor de elită din cadrul Direcției Hidrografice Maritime Comandor Alexandru Cătuneanu- instituție cu statut de autoritate națională în domeniul hidrografiei, fără de care nu am putea vorbi despre dezvoltarea hidrografiei maritime românești, în condiții sporite de siguranță și securitate”, a declarat Constantin Pintilie, fondator BlueSpace Technology.

Cele două șalupe – Ocean 1 și Ocean 2 – sunt obiectul contractului de achiziție derulat de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul căruia grupul de firme BlueSpace Technology a avut un rol determinant, având în vedere atât restricțiile impuse de perioada de pandemie, cât și creșterea prețurilor materiilor prime la nivel mondial. Catamaranele din aluminiu au fost proiectate și construite în parteneriat cu șantierul naval „Feratto” din Italia, având la bază principiul excelenței în domeniul științei și tehnologiei.

“Structurile de lansare – recuperare ale senzorilor de cercetare au fost proiectate, executate și instalate în România de către echipele noastre specializate. În dotarea ambarcațiunii au fost integrate sisteme de navigație de ultimă generație și echipamente specifice de cercetare hidrografică și oceanografică destinate cercetărilor de mare rezoluție a fundului mării, dar și pentru măsurarea parametrilor fizico-chimici ai apei de mare”, a adăugat Constantin Pintilie, fondator BlueSpace Technology.

Ambarcațiunile vor fi folosite atât pe apele interioare, cât și în zonele costiere, venind în completarea efortului specialiștilor români de a mări baza oficială de date hidrografice și oceanografice, de a investiga și înțelege aprofundat schimbările climatice și poluarea mării.

În data de 22 februarie Forțele Navale Române au marcat acest moment important prin intrarea în serviciul Direcției Hidrografice Maritime a șalupei de cercetare hidrografică „Ocean 2”. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a participat la botezul navei.

Șalupa Ocean 2 a intrat în flota Forțelor Navale Române în ajunul împlinirii a 97 de ani la înființarea primei structuri specializate în domeniul hidrografiei din România, Direcția Hidrografică Maritimă.

Navele de cercetare hidrografica Ocean 1 și Ocean 2 (FOTO: Fortele Navale Române)
Nava de cercetare hidrografica Ocean 2 (FOTO: Fortele Navale Române)