ApărareȘtiri

Fostul președinte francez François Hollande pune sub semnul întrebării apartenența Turciei la NATO

Sursa: trtworld.com

Potrivit fostului președinte francez François Hollande, NATO trebuie să pună la sub semnul întrebării prezența Turciei în cadrul organizației internaționale, relatează Agence France Presse.

Este o întrebare care „trebuie pusă cu aliații noștri” din cauza „comportamentului agresiv” al Ankarei „în privința țărilor aliate”, a afirmat fostul lider de la Paris pe 28 octombrie.

„Ce caută Franţa şi Turcia în aceeaşi alianţă?”, a întrebat, retoric, fostul președinte, într-o intervenție la postul de radio France Info.

Hollande a reamintit că Turcia este „un aliat” al Franţei în virtutea prezenţei sale în cadrul NATO.

„Turcia are astăzi un comportament in Siria care nu este acceptabil, provocând conflicte care pot încuraja organizațiile teroriste să reapară”, a explicat François Hollande, menționând și rolul Turciei în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și „comportamentul” său în Libia. Atacurile personale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan asupra lui Emmanuel Macron, „este grav”, a spus el.

Potrivit acestuia, „comportamentul agresiv al Turciei, idică problema prezenţei sale în alianța atlantică”.

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la conaţionalii lui să boicoteze produsele franceze, la câteva zile după ce Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara. Anterior, Erdogan pusese sub semnul întrebării ”sănătatea mintală” a omologului său francez, Emmanuel Macron, informează Agerpres.

Şeful statului turc a reacţionat agresiv după ce săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul de liberă exprimare, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul decapitat în Franţa după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo a publicat iniţial caricaturi cu profetul Mahomed în 2006 – la fel ca alte ziare sau reviste europene – pentru a apăra libertatea presei după ce publicarea lor de un cotidian danez a provocat furie în rândul musulmanilor. În 2015, săptămânalul francez a fost victima unui atentat jihadist soldat cu 12 morţi, printre care jurnalişti şi caricaturişti.