ApărareȘtiri

Forțele speciale române au participat la o demonstrație de tragere cu rachete SPIKE de la bordul unui elicopter ușor H145M

Lansare rachetă antitanc Spike de la bordul unui elicopter H145 (Airbus Helicopters)

Forțele pentru Operații Speciale din România au participat la un exercițiu ce a constat în simularea sprijinului aerian oferit militarilor de sol cu ajutorul elicopterului multirol Airbus H145M echipat cu rachete antitanc SPIKE ER2, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

La evenimentul, care s-a desfășurat la poligonul Cincu din Brașov, România, au participat reprezentanți ai forțelor armate din unsprezece țări, fiind prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe un elicopter H145M.

Evenimentul a fost sprijinit de Ministerul Apărării Naționale și desfășurat în cooperare cu Forțele pentru Operații Speciale din România care au participat la exercițiu. Exercițiul a constat în simularea sprijinului aerian oferit operatorilor forțelor pentru operații speciale de la sol care au primit o misiune de eliberare ostatici. Această misiune cu grad ridicat de risc a fost planificată și desfășurată în trei faze, infiltrarea, asaltul asupra obiectivului, cu sprijinul elicopterelor de atac și exfiltrarea. Pe timpul misiunii, echipa Forțelor pentru Operații Speciale a fost angajată cu foc susținut din vehicule de luptă blindate, inamice, venite în sprijin. Acest lucru a necesitat angajarea elicopterelor de atac H145M echipate cu HForce și cu rachete antitanc. Scopul misiunii lor a fost neutralizarea forțelor inamice și facilitarea exfiltrării ostaticilor.

H145M este un elicopter de luptă multirol, capabil să îndeplinească diverse tipuri de misiuni, precum evacuare medicală, transport tactic aerian, stingere a incendiilor, recunoașterea armată, atac sau chiar comandă și control. Conform Airbus, H145M are aproximativ 80 la sută din capabilitățile elicopterelor moderne de atac la o treime din prețul lor.

Elicopterul vine dotat cu sistemul modular de arme HForce, care înseamnă un computer de misiune multifuncțional asociat cu un sistem de control la foc și poate include un set de arme cu capacități pe zi și pe noapte, cum ar fi un tun de 20 mm, o mitralieră de 12,7 mm, rachete ghidate cu laser și nedirijate și, de asemenea, rachete antitanc SPIKE ER2 sau rachete aer-aer Mistral. Datorită conceptului său modular și alte arme pot fi integrate la cererea clientului.

Așa cum am relatat anterior, elicopterul ușor H145M poate transporta până la opt rachete SPIKE ER2 (rază extinsă), care au o rază de acțiune de 10 km în cazul lansării de pe platforme terestre, sau de până la 16 km dacă sunt lansate de pe o platformă aeriană.

Constance Pinsdorf, o reprezentanta a grupului Airbus, a subliniat că grupul european a ales SPIKE pentru H145M ca urmare a interesului numeroșilor clienți care au deja astfel de rachete integrate pe alte platforme sau intenționează să le introducă în serviciu.

Aparatul a fost selectat de forțe armate din Ungaria (20), Germania (15), Serbia (9), Thailanda (5), Luxemburg (2). De asemenea, Armata SUA a comandat peste 400 de elicoptere ușoare Lakota UH-72, varianta militarizată a elicopterului EC145.

H145M completează, împreună cu H215M, oferta Airbus Helicopters pentru Forțele Armate Române. Grupul european și-a exprimat dorința să producă la Ghimbav varianta militarizată a aparatului H215M, atât pentru Forțele Armate Române, cât și pentru clienți internaționali.

Lansare rachetă antitanc Spike de la bordul unui elicopter H145 (Airbus Helicopters)