ApărareȘtiri

Forțele Navale ale SUA mențin portavionul USS Harry S. Truman pe mare pentru a proteja echipajul de coronavirus

USS Harry S. Truman (US Navy)

Grupul naval al portavionului USS Harry S. Truman (CVN-75) nu va reveni în port, ci va rămâne temporar pe mare, în Oceanul Atlantic, cu scopul protejării echipajelor de coronavirus, dar și pentru a menține grupul în stare de alertă, capabil să intervină în caz de necesitate, a anunțat Flota a 2-a din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite, potrivit site-urilor Star and Stripes și 45eNord.

“Nava intră într-o perioadă în care trebuie să fie pregătită să reacționeze și de dislocare în orice moment”, a afirmat viceamiralul Andrew Lewis, comandantul Flotei a 2-a, pe 13 aprilie. “În mod normal, putem face acest lucru în port, dar în fața [pandemiei] COVID-19, trebuie să ne protejăm cel mai de preț lucru, oamenii noștri, păstrând nava pe mare”, a completat oficialul.

Peste 1.000 de militari din cadrul Forțele Navale ale SUA au fost testați pozitiv pentru coronavirus, cele mai multe la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt, care a fost deviat la Guam, la sfârșitul lunii martie, din cauza unei epidemii de virus la bord.

În acest moment, cel puțin 589 de membri ai echipajului portavionului, inclusiv fostul căpitan, Brett Crozier, au fost infectați, iar un marinar a decedat pe 13 aprilie din cauza complicațiilor provocate de virus. Aproximativ 4.000 dintre cei 4.800 de membri ai echipajului au fost debarcați, în timp ce nava este dezinfectată.

Un număr mic de cazuri de infecție cu SARS CoV-2 au fost, de asemenea, detectate în rândul echipajelor altor trei portavioane americane: USS Ronald Reagan, aflat în Japonia, și USS Carl Vinson și Nimitz, ambele aflate în statul american Washington.

În pofida pandemiei, oficialii din Statele Unite au subliniat că forțele americane sunt capabile să reacționeze la orice acțiune agresivă

“Suntem pregătiți pentru orice amenințare”, a afirmat generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Forțelor Armate ale Statelor Unite. “Sper că nimeni din lume nu crede că capacitatea de reacție a forțelor militare SUA s-a degradat semnificativ. Nu este cazul”, a adăugat generalul.

Potrivit Pentagonului, în acest moment, Statele Unite au în jur de 90 de nave dislocate în diverse zone din lume, iar USS Theodore Roosevelt este singura navă la bordul căreia încă există cazuri confirmate de coronavirus.

Nave militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv submarine din Olanda sau Rusia.

Portavionul francez Charles de Gaulle și fregata daneză Niels Juel (Marine Nationale, Twitter)

De asemenea, portavionul francez Charles de Gaulle (R91) și-a întrerupt misiunea și a revenit duminică la Toulon, cu 11 zile înainte de data programată, după confirmarea a cincizeci de cazuri de coronavirus la bord.

Potrivit celor mai recente date, citate de grupul radio France Bleu, numărul celor infectați cu coronavirus la bordul portavionului Charles de Gaulle se ridică la cel puțin 260. Toți cei aproximativ 1.700 de membri ai echipajului navei au fost izolați.

Răspândirea bolilor infecțioase la bordul navelor este favorizată de faptul că un număr mare de persoane lucrează, mănâncă și dorm în spații restrânse.

În mod clar, măsurile de distanțare socială și izolarea bolnavilor pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS CoV-2 (care cauzează boala COVID-19) sunt imposibil de aplicat la bordul unei nave, chiar dacă vase ca portavioanele au centre medicale moderne.

Conform studiilor efectuate în cazul navei de croazieră Diamond Princess, afectată de coronavirus în luna februarie, s-a constatat că rata contagiozității a fost de patru ori mai mare decât la Wuhan, epicentrul epidemiei.

Totuși, în pofida răspândirii coronavirusului în toată China, Beijingul susține că niciun militar chinez nu ar fi fost infectat cu noul virus.

La începutul lunii martie, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing susținea că niciun membru al Forțelor armate chineze – care cuprind aproape două milioane de militari – nu a fost infectat cu coronavirus, în pofida faptului că zeci de mii de militari chinezi, inclusiv cadre medicale, au participat la eforturile de gestionare a crizei sanitare, relatează Foreign Policy.

Însă este de remarcat că Beijingul a susținut exact același lucru și în cazul epidemiei SARS din 2002-2004, pentru ca ulterior, în urma dezvăluirilor din presa occidentală, să recunoască că sute de militari chinezi au fost infectați. În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că aproximativ 8% din cazurile de SARS din China au fost în rândul forțelor armate.

După preluarea puterii de președintele Xi Jinping, Forțele armate chineze încearcă și mai asiduu să proiecteze imaginea unei forțe încrezătoare, iar imaginile cu militarii chinezi intervenind la Wuhan, în epicentrul epidemiei, fără să fie afectați de virus, se doresc să confirme imaginea de forță redutabilă.