ApărareIntelligenceȘtiri

Forbes: Generalul iranian Qassem Soleimani ar fi fost ucis de o nouă rachetă dezvoltată de SUA, lansată de o dronă MQ-9 Reaper

Statele Unite ar fi folosit o nouă rachetă avansată – AGM-179 Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM) – în cadrul operațiunii de eliminare a generalului iranian Qassem Soleimani, ucis pe 3 ianuarie la Bagdad, transmite revista Forbes.

Inițial se presupunea că forțele americane au folosit rachete AGM-114 Hellfire, mai exact varianta R9X, care nu are o încărcătură explozivă, însă lansează lame oțel înainte de impact, cu scopul de a reduce riscul producerii de victime colaterale.

Dar imaginile de la fața locului arată vehiculul lui Soleimani în flăcări, astfel că se poate exclude varianta folosirii AGM-114 Hellfire R9X, care nu are o încărcătură explozivă, afirmă jurnalistul Sebastien Roblin, într-un material publicat de Forbes.

Mai mult, o imagine ce arată un fragment al unei rachete, despre care se crede că ar fi fost folosită în atacul cu drone ce l-a vizat pe Soleimani, prezintă o inscripție ce indică faptul că proiectilul folosit cântărea 52 de kilograme, adaugă Roblin.

Jurnalistul menționează că sursa imaginii este un grup de Facebook din Irak – Tactical Cell, care se descrie drept „o celulă militară independentă de investigații, preocupată de situația militară irakiană și regională, și care este administrată de activiști și ofițeri militari independenți”.

Potrivit lui Roblin, rachetele AGM-114 Hellfire cântăresc între 45 și 50 de kilograme, în funcție de variantă.

Pe de altă parte, AGM-179 Joint-Air-to-Ground Missile (JAGM), racheta care ar urma să înlocuiască Hellfire, are o greutate de 52 de kilograme.

JAGM este concepută să fie mai flexibilă și rezistentă la contramăsurile antirachetă, incluzând două sisteme de urmărire a țintei, un senzor laser semi-activ și un radar milimetric, ce permite ca racheta să fie folosită ca o armă de tip trage și uita (fire-and-forget) împotriva vehiculelor în mișcare.

Deși armele echipate cu sisteme multiple de urmărire a țintei sunt mult mai scump – un document oficial american indică un preț de 238.000 de dolari pe unitate, de peste două ori mai mult decât rachetele AGM-114 – acestea sunt apreciate de către piloți, deoarece permit o planificare mai flexibilă misiuni, aparent fiind eficiente și în cazul țintelor mascate de fum, ceață sau praf.

Racheta care l-a ucis pe Soleimani a fost lansată de o dronă MQ-9 Reaper, o aeronavă fără pilot introdusă în serviciul Forțelor aeriene americane în 2007, și folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen.

Alte țări care au în dotare aeronave fără pilot MQ-9 Reaper sunt Franța, India, Italia, Olanda, Spania și Marea Britanie.

În iulie 2019, Departamentul Apărării din SUA a transferat temporar mai multe drone militare de tip MQ-9 Reaper la Baza aeriană Câmpia Turzii, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec din Polonia.

Drona MQ-9 Reaper, fabricată de General Atomics Aeronautical Systems, cu greutate maximă la decolare de 4,7 tone, inclusiv o încărcătură cu o greutate de 1,7 tone, și are o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, însă poate atinge până la 482 de kilometri pe oră, potrivit site-ului GlobalSecurity.org.

Raza maximă de acțiune a dronei este de 1850 de kilometri și poate zbura până la o altitudine de 15.240 de metri.

MQ-9 Reaper poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs).