ApărareȘtiri

Fontaine, GA-ASI: Dronele MQ-9B pot avertiza timpuriu asupra unor acțiuni ostile României

Dronă MQ9-B a General Atomics (foto: ga-asi.com)

Sistemele aeronautice pilotate de la distanță (RPAS) MQ-9B Sea/Sky Guardian, propuse României de către General Atomics Aeronautical Systems, pot oferi liderilor politici si militari români o avertizare timpurie în cazul unei acțiuni ostile la adresa țării noastre, permițând implementarea unor măsuri adecvate pentru protejarea intereselor și securității naționale, a declarat Christophe “Taraz” Fontaine, vicepreședinte al firmei americane, într-un interviu pentru Umbrela Strategică

Dronele de tip MALE (autonomie sporită/altitudine medie) Sea/Sky Guardian sunt “capabile să opereze departe de teritoriul României, astfel încât să poată da alertă, deoarece toate datele sunt trimise în timp real către România. Practic, putem colecta toate informațiile de la mare distanță, zburând deasupra apelor internaționale, pentru a oferi autoritățile militare și politice din România o preavertizare care sa le permită să lanseze o aeronavă de luptă, să trimită o navă sau să stabilească țintele pentru armele cu rază lungă de acțiune – artilerie, rachetă de croazieră”, a afirmat Fontaine, vicepreședinte pentru Concept strategic și Dezvoltare a capacităților UE/NATO, în cadrul General Atomics Aeronautical Systems.

“Aceste instrumente sunt concepute pentru a realiza o imagine operațională comună care îi va ajuta pe factorii de decizie din România să acționeze”, a adăugat oficialul.

Reprezentantul companiei americane a subliniat că, deși țara noastră a achiziționat sisteme de armament cu rază lungă de acțiune, armata română nu dispune de capacități de detectare a țintelor la distanțe mari, iar dronele tactice achiziționate până în prezent de România nu pot compensa această deficiență. Pentru a acoperi acest gol, România are nevoie de drone cu rază lungă de acțiune, iar General Atomics Aeronautical Systems oferă exact acest tip de sisteme aeronautice.

Fontaine a precizat faptul că sistemele aeronautice MQ-9B nu sunt destinate să înlocuiască toate celelalte drone, ci sunt concepute în mod specific pentru operațiuni la distanțe mari.

“Acestea sunt pilotate printr-o legătură de date chiar și dincolo de linia vizuală. Oferim ceva care zboară mai mult, adică le puteți lansa din România și pot zbura în spațiul internațional din apropierea Crimeei, aproape de zona economică exclusivă a Ucrainei, aproape de Rusia. Nu puteți face asta cu alte drone, cu cele tactice. Noi la General Atomics nu spunem că produsul nostru poate înlocui toate celelalte drone, aveți nevoie de drone adaptate la diverse roluri. În cazul nostru vorbim de drone mari, multi-domeniu, multi-misiune, cu o anvergură a aripilor de 24 de metri, ce pot zbura 40 de ore și care colectează informații în timp real. Iar, în funcție de cerințe, această platformă poate fi și înarmată”, a explicat Fontaine.

“MQ-9B este o platformă care a fost dezvoltată pe baza a 30 de ani de experiență a GA, cu peste 7 milioane de ore de zbor, mult mai mult decât israelienii, mult mai mult decât turcii. Cele mai multe dintre aceste 7 milioane de ore în mediul operațional, inclusiv maritim”,  potrivit reprezentantului celui mai mare producător de drone din SUA.

În condițiile în care cea mai expusă frontieră a României este cea spre Marea Neagră, propunerea americanilor include și MQ-9B Sea Guardian, o variantă specializată în supraveghere maritimă, inclusiv în detectarea submarinelor utilizând geamanduri hidro-acustice.

“Sea Guardian are capacitatea de a lansa geamanduri hidro-acustice pentru a monitoriza semnalele subacvatice și, așadar, puteți urmări submarinul și puteți trimite acele date către centrul de comandă sau către o altă aeronavă, cum ar fi un elicopter cu o torpilă, pentru a neutraliza submarinul”, a explicat Fontaine.

Reprezentantul companiei americane a subliniat că toate acțiunile efectuate de sistemele MQ-9B Sea/Sky Guardian sunt comandate de o persoană reală, inclusiv în ceea ce privește folosirea armamentului de la bord.

România găzduiește de mai mulți ani drone de tip MQ-9A Reaper, care execută misiuni  ISR (informații, supraveghere și cercetare) în sprijinul acțiunilor NATO din zona pontică.

În ianuarie 2021, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că au dislocat drone MQ-9A Reaper și aproximativ 90 de militari la Baza Aeriană Câmpia Turzii, cu rolul de a sprijini operațiunile NATO în regiunea pontică. În luna martie a acestui an, un avion rusesc de vânătoare a provocat prăbușirea în Marea Neagră a unei drone MQ-9A Reaper, care ar fi decolat de la Câmpia Turzii.

Dronă MQ-9A Reaper, un sistem aeronautic pilotat de la distanță, introdus în serviciul Forțelor aeriene ale SUA în 2007, a fost folosit în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen, dar și în misiunea de eliminarea a generalului iranian Qassem Soleimani. General Atomics Aeronautical Systems a continuat să dezvolte platforma MQ-9, creând o versiune îmbunătățită: MQ-9B Sky Guardian/Sea Guardian.

Drona MQ-9B Sky Guardian are o greutate maximă la decolare de 5,6 tone, inclusiv o încărcătură internă de 363 kg și externă de 2.155 kg. Raza maximă de acțiune a dronei este de peste 6.000 de mile nautice, o autonomie de zbor de peste 40 de ore și poate atinge o altitudine de 12.200 de metri.