IntelligenceȘtiri

Fălcoi, Comisia SIE: Legile securității naționale ar trebui aduse la zi în această sesiune, SIE ar putea deveni civil

Foto: arq.ro

Legile securității naționale, între care și Legea de funcționare a Serviciului de Informații Externe ar trebui ”aduse la zi ” în actuala sesiune parlamentară, existând o voință ”declarativă” în acest sens, a spus, la Umbrela Strategică Focus, deputatul Nicu Fălcoi (USRPLUS), președintele Comisiei parlamentare de control a activității SIE

”Voință politică declarativ există, să vedem dacă se va și concretiza. Știm cu toții că avem legi foarte vechi ale securității după care funcționăm și cred că e nevoie de totuși de aducerea lor la zi În mod normal, în această sesiune , sper să se întâmple lucrul acesta, ar trebui să se le aducem la zi”, a spus deputatul Fălcoi.

El crede că SIE ar putea să devină ”civil”, dar aceasta nu este ”o condiție obligatorie” pentru reformarea Serviciului și că soluția care se va alege, rezultată în urma discuțiilor ”cu factorii responsabili” va fi cea care să ajute cel mai mult la funcționarea în bune condiții a SIE.

”Personal, cred că SIE ar putea să devină civil, așa cum e în marea majoritate a țărilor din lumea civilizată, dar sunt și țări unde serviciul este militarizat, așa cum este în România în aceste moment. Nu știu dacă asta este o condiție obligatorie pentru reformarea Serviciului. Trebuie avută o discuție, o dezbatere cu factorii responsabili în această zonă. Soluția aleasă va trebui să fie cea care să ajute cel mai mult la funcționarea în bune condiții a acestui serviciu. Asta ne dorim: un SIE performant , care să livreze în interesul României”, a comentat deputatul.

El a spus că la momentul 2021, SIE este un serviciu performant, apreciat de celelalte serviciii din lumea civilizată și că este ”văzut foarte bine, ca un serviciu adaptat zilelor noastre, care știe să acționeze conform problemelor care sunt în acest moment la nivel mondial”.

El a apreciat că relația dintre SIE și comisie e una ”cât se poate de profesionistă”, cea normală dintre ”o comisie de supraveghere a unui serviciu și serviciul respectiv” și că ”fiecare director al SIE, dar și al SRI” trebuie ”analizat” prin prisma rezultatelor pe care le obține la conducerea acestui serviciu, fiind mai puțin important dacă provine din zona puterii sau opoziției.