ApărareȘtiri

F-16 cumpărate de la Norvegia au resursă de operare de tranziție de minim zece ani. Parlamentul a aprobat tranzacția

Avioane de lupta F-16 ale aviației române si F-15 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO Allied Command)

Cele 32 de supersonice F-16 care vor fi cumpărate de România din excedentul aviației militare norvegine au o resursă de operare de tranziție de minim zece ani către avioanele de generația a cincea și sunt în ”deplină stare operațională”, a anunțat miercuri MApN.

Parlamentul a aprobat miercuri inițierea procedurii de achiziție, MApN primind în acest sens o scrisoare de la președinții celor două Camere.

Industria națională va fi implicată în tranzacție prin asigurarea mentenanței la Aerostar Bacău.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 de milioane de  euro, fără TVA și includ atât pachetul propus de guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la guvernul SUA.

Resursele financiare vor fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție și începerea discuțiilor cu reprezentanții guvernelor norvegian și american.

Supersonicele care vor fi cumpărate, în configurație M6.5.2, împreună cu cele ale escadrilei deja funcționale din Forțele Aeriene române vor face parte din Capabilitatea Operațională Aeriană de Tranziție, configurată cu minim trei escadrile, ”necesare apărării spațiului aerian pe timp de pace, criză și război, precum și asigurării contribuției naționale la apărarea colectivă”.