ApărareȘtiri

Extinderea calității de veteran din teatrele de operații, respinsă de Senat, se dezbate de urgență la Cameră

Foto: FOS România

Extinderea calității de veteran din teatrele de operații la alte categorii de militari decât cele care beneficiază în prezent de acest statut a fost respinsă de Senat aproape în unanimitate, noile modificări propuse la Legea 168/ 2020 fiind trimise la Camerea Deputaților, unde s-a aprobat dezbaterea și aprobarea în procedură de urgență.

Inițiatorii, un grup de 33 de parlamentari ai AUR, au propus ca veterani din teatrele de operații să fie și cei care ”au desfășurat îndividual sau în formație acțiuni /activități de evaluare, control, coordonare sau sprijin a acțiunilor militare, misiuni și operații”, dar și cei care ”au desfășurat individual sau în formație, acțiuni de culegere, analiză, prelucrare de informații de orice natură, necesare sau utile pregătirii și desfășurării acțiunilor militare și care au fost exploatate în acest scop sau în vederea folosirii în acțiuni/operații militare”.

De asemenea, inițiatorii au vrut să elimine și obligativitatea, participării 120 de zile consecutive la misiuni și operații în teatre.

Mai mult, modificările stipulau faptul că veterani din teatrele de operații pot fi, prin hotărâre de guvern, ”personalul care pe timpul participării la acțiuni militare, misiuni, operații s-a remarcat prin acte exemplare, de curaj și devotament, indiferent de durata participării”.

La Senat, modificările au primit doar avize negative de la comisii și au fost respinse de guvern.

În prezent, veterani din teatrele de operații sunt 15.640 de militari activi și 4.020 de militari în rezervă. Indemnizațiile care li se acordă însumează 128.438.000 lei anual.