ApărareȘtiri

Exporturile de armament ale Germaniei în 2019 au ajuns la un nou record. Ungaria, principalul client

Sursa: spiegel.com

Exporturile de armament ale Germaniei între 1 ianuarie și mijlocul lui decembrie 2019 au atins o nouă cifră record – 7,95 miliarde de euro, cu 65% mai mult decât în intervalul similar din 2018, și peste precedentul record din 2015 (după care au urmat trei ani de scădere). Cifrele au fost furnizate de Ministerul Economiei, la cererea unor reprezentanți ai Partidului Verzilor și Partidului Stângii, conform Deutsche Welle.

Cea mai mare parte a exporturilor, în valoare de 1,77 miliarde de euro, sau aproape un sfert din total, a avut ca destinație Ungaria, unde guvernul de dreapta al lui Viktor Orban desfășoară în prezent un vast proces de modernizare a tehnicii militare. Egiptul s-a clasat pe locul doi, cu exporturi în valoare de 802 milioane de euro, urmat de SUA cu 483 milioane de euro.

Reprezentanții Partidului Verzilor au arătat că două dintre statele de pe lista celor mai importanți cumpărători de armament german, Egiptul și Emiratele Arabe Unite (locul nouă în topul exporturilor), sunt implicate activ în conflictul din Yemen, în ciuda asigurărilor oferite anterior de guvernul german că nu va mai furniza armament țărilor respective, conform unui acord semnat în 2018.

Katja Keul, membră a Bundestagului din partea Partidului Verzilor, a comentat critic creșterea de 1 miliard de euro înregistrată de exporturile către “țări terțe” (state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ale NATO sau ale unor organizații asemănătoare cu NATO, cum ar fi Australia): “Este o situație remarcabilă, deoarece guvernul a declarat că va impune restricții mai ferme. Dacă exporți armament în zone de criză, către state care nu sunt legate de noi prin niciun fel de alianțe, cu siguranță sfârșești prin a destabiliza regiunea respectivă”, a spus Keul.

Politicianul a respins ideea conform căreia alte țări occidentale, mari exportatoare de armament, precum SUA, Franța și Marea Britanie, ar avea mai puține dezbateri publice despre vânzarea de armament, și mai puțin control asupra exporturilor, prin comparație cu Germania; Keul a mai arătat că Germania are reguli mai permisive decât SUA în privința controlului asupra destinației finale a armamentului, și mai puține restricții decât Franța cu privire la implicarea producătorilor locali de armament în înființarea de societăți mixte.

La rândul său, Sevim Dagdelen, membră a Bundestagului din partea Partidului Stângii, a declarat: “Cifrele ne arată că sistemul de control al exporturilor pur și simplu nu funcționează. Avem nevoie de interdicții clare, de natură juridică, privind exporturile de armament”.