ApărareȘtiri

Expert: Desfășurarea de echipamente de recunoaștere pe Insula Șerpilor va permite Rusiei să monitorizeze România

Insula Șerpilor (FOTO: BBC)

Desfășurarea de echipamente de recunoaștere pe Insula Șerpilor va permite Rusiei să monitorizeze teritoriul României, unde sunt staționate și unităţi americane, a declarat expertul militar ucrainean col. Serghei Grabsky, într-un interviu pentru RBC-Ucraina, citat de agenția UNIAN.

Insula Șerpilor este un punct important din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme Ucrainei și României, dar și la nivel global, susține expertul.

“Insula Șerpilor este o bucată de pământ în Marea Neagră care se află vizavi de gurile Dunării. Desfășurarea de echipamente de supraveghere radio sau electronică pe această insulă le permite rușilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unități americane. Adică pot efectua activități de recunoaștere și pot filma tot ceea ce privește atât trupele americane, cât și cele române, pe teritoriul României”, a afirmat Grabsky.

Potrivit expertului ucrainean, desfășurarea sistemelor de apărare aeriană pe insulă îmbunătățește poziția flotei ruse în această zonă operațională, iar desfășurarea de rachete antinavă pe insulă va permite Moscovei să controleze toate comunicațiile maritime din zona de nord-vest a Mării Negre și să distrugă toate navele inamice care navighează în această zonă.

În aceste condiții, Rusia poate bloca cu ușurință exporturile ucrainene de grâne și alte produse agrare. “Prin blocarea rutelor noastre comerciale maritime și a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe țări cu terorism alimentar internațional”, susține expertul.

O ocupație rusă pe termen lung asupra Insulei Șerpilor ar consolida umbrela Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) a Moscovei, care permite Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești. Rusia a plasat deja în Crimeea o rețea de sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (precum radare (Monolit-B), sisteme de război electronic și bruiaj, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal).

Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, când teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS. În anul 1991, Ucraina a moștenit Insula Șerpilor după prăbușirea Uniunii Sovietice. Între 2004 și 2009, spațiul maritim din jurul insulei a fost subiectul unei dispute între Kiev și București, diferendul fiind soluționat în favoarea României. Curtea Internațională de Justiție de la Haga acordând României 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă, adică 79,34% din suprafața în dispută.