Epidemia de coronavirus, catalogată oficial drept pandemie de Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri că epidemia de coronavirus, care a infectat peste 110.000 de oameni în întreaga lume, a ajuns la nivelul de pandemie, informează site-ul postului radio France Info.
În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor din afara Chinei a crescut de 13 ori și numărul țărilor afectate s-a triplat, potrivit OMS. “Suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire, cât și de severitate și de nivelurile alarmante de inacțiune” la nivel mondial, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. la o conferință de presă la Geneva.
This is the first pandemic caused by a #coronavirus.
We cannot say this loudly enough, or clearly enough, or often enough: all countries can still change the course of this pandemic. This is the first pandemic that can be controlled.https://t.co/dIoa4jYAUN— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 11, 2020
“Deci, am considerat că (epidemia) Covid-19 ar putea fi calificată drept pandemie”, a spus oficialul.
Șeful OMS a estimat că în “zilele și săptămânile următoare”, numărul de cazuri, decese și de țări afectate va crește, dar a cerut, din nou, statelor lumii să acționeze pentru a limita răspândirea epidemiei, care a ucis deja peste 4.000 de oameni la nivel mondial.
“Trebuie să fim mai agresivi”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că această pandemie poate fi adusă sub control.
“Iranul și Italia sunt în prima linie, suferă”, a spus directorul executiv al programului de urgență al OMS, Michael Ryan, estimând că și alte țări vor trece prin aceeași situație.
The "just the flu" crowd is wrong. On average, COVID-19 is 6-7 times deadlier than the flu. Flu vaccines can prevent infection in more than 70% of people with it, while a COVID-19 vaccine is still months away. @TheEIU has put together a facts site here: https://t.co/Dfoukf9e9p
— Michael Frank (@michae1frank) March 10, 2020
Raport The Economist Intelligence Unit (EIU): nicio țară nu este complet pregătită pentru a face față unei pandemii
Cel mai recent raport Global Health Security (GHS) Index, realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU), avertiza că nicio țară nu este complet pregătită pentru a face față unei pandemii.
Amenințările biologice – naturale, intenționate sau accidentale – din orice stat pot genera riscuri la adresa sănătății globale, securității internaționale și economiei mondiale, deoarece bolile infecțioase nu țin cont de frontiere, arată studiul privind securitatea sanitară, care analizează sistemele medicale din 195 de țări.
Pe primul loc în top se află Statele Unite cu 83,5 de puncte, la distanță semnificativă de locul al doilea – Marea Britanie (77,9 puncte).
România ocupă locul 60 din 195 de țări, având un scor de 45,8 puncte. Dintre vecinii României, Ungaria ocupă cel mai înalt loc în clasament – poziția 35 (cu 54,0 puncte). Serbia este pe locul 41 (cu 52,3 puncte); Bulgaria pe 61 (cu 45,6 puncte); Moldova pe 78 (cu 42,9 puncte), iar Ucraina pe poziția 94 (cu 38,0 puncte)
Țara noastră surclasează și Rusia, care a obținut 44,3 puncte și ocupă poziția 63 la nivel mondial.
Conform studiului, România se confruntă cu probleme serioase în privința categoriilor: detectare timpurie și raportare în cazul epidemiilor de interes internațional (locul 85 din 195); și reacție rapidă și contracararea răspândirii epidemiilor (locul 98 din 195).
Potrivit The Economist Intelligence Unit, Covid-19 are o mortalitate medie de 6-7 ori mai mare decât cea a gripei sezoniere, relatează analistul Michael Frank de la EIU.