ApărareCategorie PrincipalăȘtiri

Emisarul SUA la NATO îndeamnă Turcia să renunțe la achiziția sistemului rus S-400 pe fondul confruntărilor din Siria

Recep Erdogan și Vladimir Putin (Yeni Safak English)

Kay Bailey Hutchison, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că încleștările recente între Ankara și regimul de la Damasc – susținut de Moscova, va permite turcilor să vadă “cine poate fi considerat un partener de încredere și cine nu”, iar în acest context, Turcia să renunțe la achiziția sistemului rus S-400, informează postul France 24.

“Sper că președintele Erdogan va înțelege că suntem aliați în trecut și vom fi în viitor, iar trebuie să renunțe la S-400”, a afirmat Hutchison, adăugând că Ankara descoperă “ce este cu adevărat Rusia”.

Kay Bailey Hutchison, emisarul SUA la NATO (Twitter)

Regiunea Idlib din nord-vestul Siriei face obiectul unui acord de “detensionare” între Ankara și Moscova, dar această înțelegere este acum doar teoretică.

Regimul de la Damasc, susținut de aviația rusă, a lansat în decembrie o ofensivă cu scopul recuceririi acestei regiuni, ultimul bastion al insurgenților.

În acest context, Turcia a trimis în ultimele zile întăriri militare semnificative în zonă, în încercarea de a oprii ofensiva regimului sirian, care însă continuă, astfel că există riscul unei confruntări directe între Turcia și Siria, susținută de Rusia și Iran.

Ankara a acuzat joi regimul sirian că a ucis 33 de militari turci în raiduri aeriene efectuate recent în provincia Idlib. În replică, Turcia a bombardat pozițiile forțelor regimului de la Damasc.

În pofida degradării relațiilor Ankarei cu aliații NATO, pe fondul legăturilor tot mai strânse între Turcia și Rusia, Ankara a apelat la alianța transatlantică pentru sprijin, după escaladarea situației din Siria.

Reprezentanții statelor membre NATO se vor reuni vineri pentru discuții pe tema situației din Siria; reuniunea de urgență fiind convocată la solicitarea Ankarei după incidentul din regiunea Idlib.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut, vineri, Rusiei și Siriei să înceteze acțiunile ofensive în provincia siriană Idleb și și-a exprimat solidaritatea cu Turcia.

Oficialul NATO a declarat că alianța solicită Rusiei și regimului sirian să pună capăt luptelor și atacurilor aeriene fără discriminare. De asemenea, NATO solicită Rusiei și Siriei să respecte pe deplin dreptul internațional.

Turcia a cerut comunității internaționale să instituie o zonă de interdicție aeriană în nord-vestul Siriei pentru a împiedica regimul sirian și Rusia, principalul aliat al Damascului, să efectueze atacuri aeriene în regiunea Idlib.

De fapt, această zonă de interdicție aeriană deja există, însă este sub controlul Rusiei.

 

Sistem antiaerian și antirachetă S-400 (rusencenter)

Achiziția de către Turcia a sistemului rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara de la programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.

Ca urmare a agravării conflictului din Siria, Turcia și-a schimbat întrucâtva poziția și a indicat că dorește să achiziționeze și sisteme Patriot.

Administrația de la Ankara s-a abținut până acum să critice direct Rusia, principalul susținător al regimului de la Damasc, dar această evoluție a conflictului sirian reflectă fragilitatea legăturilor ruso-turce, în condițiile în care cele două părți sprijină tabere opuse.