ApărareȘtiri

Elbit Systems merge mai departe în programul de înzestrare cu drone a armatei române

Dronă Elbit Hermes 450

Elbit Systems a fost selectată pentru participarea la a doua etapă a procedurii de atribuire a contractului pentru înzestrare cu drone a armatei române, compania fiind notificată în acest sens, au spus, pentru Umbrela Strategică, surse avizate.

Anterior, Israel Aerospace Industries (IAI), companie participantă la competiție, a făcut observații într-o scrisoare trimisă Romtehnica – compania de stat care este autoritate contractantă în programul dronelor- al cărei conținut a fost consultat de Umbrela Strategică.

”Ni s-a solicitat să dovedim experiență similară și capacitate tehnică și profesională, precum și resursele disponibile în furnizarea de sisteme UAS complexe și nu capabilități identice cu cele care fac obiectul contractului, ceea ce am făcut ”, spun cei de la IAI, adăugând: ”am dori să subliniem că nu doar că avem și dovedim capacitățile relevante, ci de asemenea vom avea produsul ce urmează a fi oferit”.

IAI a avut observații față de ”a doua candidatură” primită în procedură (n.r.- Elbit): ”în mod respectuos vă rugăm să verificați această candidatură (și modul în care sunt îndeplinite criteriile de calificare) din perspectiva entității care urmează a fi calificată. În particular, este de o importanță deosebită ca entitatea care și-a depus candidatura să îndeplinească cerințele din documentația de atribuirea ea însăși, fără a se baza pe capacitățile unei entități diferite”.

”Trebuie verificat dacă există un acord de asociere între aceste entități pentru a participa la această procedură”, consideră IAI și menționează că; ”Niciuna dintre cerințele de calificare din documentația de atribuire nu menționează că respectiva cerință poate fi îndeplinită de către candidat cu suportul unui terț susținător (afiliat sau nu)”.

”Oricând este vorba despre două entități distincte, acestea sunt entități complet diferite care lucrează pe platforme diferite și este practic imposibil de susținut că una are acces deplin la know-how-ul și capabilitățile celeilalte. Reiese deci că o astfel de cooperare ar implica doar un mecanism artificial de a încerca să se dovedească îndeplinirea cerințelor de calificare”, se mai spune în observațiile IAI.

Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) sunt companiile care au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone a armatei române. Interes pentru acest program își manifestase U-TacS, o societate mixtă înființată de grupurile Elbit și Thales, care propunea drona Watchkeeper X.

Elbit Systems a propus drona Hermes 450 și variantele sale, inclusiv Watchkeeper. Israel Aerospace Industries propune Tactical Heron (T-Heron), un sistem tactic multimisiune care a fost dezvăluit publicului la Spectacolul aviatic de la Paris din 2019.

În procedura de achiziție există cerința ca ofertanții să demonstreze că în ultimii 5 ani au livrat cel puțin două sisteme UAS din clasa II către țări membre NATO. Totodată, având în vedere că unele dintre dronele solicitate de România vor fi înarmate, ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii 5 ani au livrat cel puțin două sisteme UAS din clasa II , care includ în configurație sistem de armament.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziționarea a șapte sisteme UAS tactic-operative, iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II în două variante: terestră și navală.