ApărareȘtiri

EDA: Cheltuielile pentru apărare ale țărilor europene au revenit în 2018 la nivelul înregistrat înainte de criza financiară, însă continuă să existe deficiențe în domenii-cheie

Cheltuielile pentru apărare ale țărilor europene, minus Danemarca, s-au ridicat la 223 de miliarde de euro în 2018, nivel foarte apropiat de cel înregistrat înainte de criza financiară internațională, se arată într-un raport publicat pe 16 decembrie de Agenția Europeană de Apărare (EDA). De asemenea, raportul constată că statele membre nu și-au îndeplinit angajamentele privind cheltuielile în domenii-cheie, cum ar fi achiziția de echipamente sau cercetarea și dezvoltarea tehnologică.

Potrivit cele mai recente ediții a raportului Date din domeniul Apărării (Defence Data 2018), cheltuielile totale pentru apărare ale celor 27 de state membre ale EDA au ajuns la 223,4 miliarde de euro în 2018, față de 225 miliarde de euro în 2007. Acest nivel al cheltuielilor reprezintă 1,4% din PIB și 3,1% din cheltuielile publice totale.

„Este extrem de pozitiv faptul că bugetele apărării au revenit aproape complet la nivelurile dinaintea crizei financiare; 2018 marcând al cincilea an consecutiv de cheltuieli crescute. Raportul nostru este o dovadă că statele membre au un elan reînnoit în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, care au suferit puternic în anii după criza financiară”, a afirmat Jorge Domecq, directorul executiv al EDA, o instituție europeană care are rolul de a sprijini proiectele de cooperare în domeniul apărării și care include toate statele UE, mai puțin Danemarca.

„Cu toate acestea, concluziile EDA prezintă o imagine mixtă în ceea ce privește apărarea colectivă europeană, cu o scădere îngrijorătoare atât a achizițiilor de echipamente, cât și a cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare tehnologică într-un context european. În timp ce cercetarea și dezvoltarea tehnologică în domeniul apărării colective europene rămâne în mod semnificativ sub nivelurile din 2008, este încurajator că valoarea și numărul proiectelor ad-hoc de cercetare și dezvoltare tehnologică în cadrul EDA este în creștere”, a completat oficialul.

În ciuda sporirii bugetelor pentru apărare, cheltuielile pentru îndeplinirea obiectivelor colective nu au reușit să țină pasul, acestea fiind sub nivelul anului 2008.

Raportul EDA oferă o analiză detaliată a modului în care cheltuielile pe anul 2018 se încadrează în cele patru obiective colective convenite de Consiliul director al EDA în 2007, anume: investiții în apărare; cercetare și dezvoltare tehnologică în domeniul apărării; achiziții colective de echipamente militare la nivel european; cercetare și dezvoltare tehnologică colectivă în domeniul apărării la nivel european.

– 44,5 miliarde de euro pentru investiții în apărare (achiziții de echipamente noi și cercetare și dezvoltare), reprezentând 19,9% din totalul cheltuielilor de apărare, față de un obiectiv colectiv de 20%;

6,4 miliarde de euro pentru achiziții colective de echipamente de apărare la nivel european, reprezentând 17,8% din achizițiile totale de echipamente de apărare, deși țările membre s-au angajat ca 35% din cheltuielile totale cu achiziția de echipamente să se realizeze în cooperare cu alte state UE;

2,1 miliarde de euro pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării, reprezentând 0,9% din cheltuielile totale de apărare, față de o țintă colectivă de 2%;

153 milioane de euro pentru cercetare și dezvoltare tehnologică colectivă în domeniul apărării la nivel european, totalizând 7,3% din totalul cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, comparativ cu un reper colectiv de 20%.

În comparație cu alți actori internaționali majori, cheltuielile europene cu achiziția de noi echipamente sau cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării sunt relativ modeste.

De exemplu, China a alocat 41% din bugetul apărării pe 2018 pentru investiții în apărare (aproximativ 60 de miliarde de euro), în timp Statele Unite au alocat 160 de miliarde de euro, adică 30% din bugetul apărării.

În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea tehnologică în domeniul apărării, Statele Unite au alocat aproximativ 11,9 miliarde de euro în anul 2017.