ApărareInfrastructurăȘtiri

Durdilly (Airbus): Vrem să producem elicopterul IAR-H215M pentru Armată, dar și pentru alți clienți

Foto: Airbus

Airbus vrea să producă la Ghimbav, împreună cu partenerul român IAR, ”elicopterul IAR-H215M pentru Forțele Armate Române și pentru alți clienți din toată lumea”, a declarat, joi, Georges Durdilly, reprezentantul Airbus în România.

”Dorința noastră este să producem la Ghimbav, împreună cu partenerul IAR, elicopterul IAR-H215M pentru Forțele Armate Române și pentru alți clienți din toată lumea. Acest proiect este despre dezvoltare și viziune, despre noi locuri de muncă  de înaltă calificare, despre revenirea României în clubul select al statelor producătoare de elicoptere. Nu în ultimul rând, această nouă dimensiune presupune cooperare europeană și mă bucur că România este printre statele semnatare ale Inițiativei PESCO, care își propune să definească strategia de apărare a Uniunii Europene”, a spus Georges Durdilly, citat într-un comunicat al companiei, trimis Umbrela Strategică.

„România este într-un proces de modernizare a Forțelor Armate. Sunt necesare capabilități noi în toate zonele de apărare – terestră, aeriană, navală – pentru a face față provocărilor actuale. Soldații români au nevoie de cele mai bune echipamente, iar Airbus este aici pentru a-și oferi sprijinul”, a mai spus Georges Durdilly.

Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer a fost joi în vizită la Ghimbav.

“Mă bucur că am avut oportunitatea să vizitez fabrica Airbus Helicopters Romania și să văd activitatea voastră remarcabilă. Aveți toată gama de competențe pentru lucrări de menținere, reparații și modernizare a elicopterelor de pe piața locală, regională și internațională.

Este impresionant ce s-a realizat aici prin parteneriatul dintre Airbus și IAR. Airbus Helicopters Romania este singura companie din țară care poate produce elicoptere și una dintre cele 166 de firme franceze active în regiunea Brașovului.

Centrul industrial de aici are un impact economic asupra regiunii, contribuind în ultimii șase ani cu peste 110 milioane de euro la creșterea economică și dezvoltarea regională. În plus, Airbus Helicopters Romania a investit în educarea tinerei generații în domeniul ingineriei aeronautice și aș menționa în primul rând parteneriatul cu Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov.”, a declarat cu acestă ocazie ambasadoarea Auer.

Airbus este prezent la Ghimbav cu Airbus Helicopters Romania, un joint-venture Airbus Helicopters (51%) – IAR (49%) care oferă servicii de mentenanță, reparații și modernizare a elicopterelor pentru clienți la nivel global.

Tot la Ghimbav este și fabrica Premium Aerotec care produce componente pentru aeronave.

În 2016 a fost înființată o nouă companie, Airbus Helicopters Industries, pentru asamblarea elicopterului mediu-greu IAR-H215M.

România a anunțat în urmă cu patru ani că dorește să achiziționeze elicoptere militare de transport și asalt și este curtată de Bell (UH-1Y Venom și AH-1Z Viper) și de Airbus (cu H215M și H145M), dar și de Sikorsky (S-70 Black Hawk).

În 2017, ministrul Apărării din acel moment, Mihai Fifor, afirma că țara noastră va cumpăra 45 de elicoptere Bell – 21 de transport, 24 de atac, dar și aparate Airbus H215, atât pentru forțele armate, cât și pentru Ministerul de Interne. Însă, succesorul său imediat, Gabriel Leş, a cerut alte oferte, iar procedura de achiziția pare în acest moment blocată.

Reprezentanții Ministerului Apărării vorbesc de ani buni despre acest program de înzestrare, însă până acum nu s-a concretizat nimic.

În prezent, armata română se bazează pe câteva zeci de elicoptere IAR 330 Puma și Socat. Acestea au fost produse înainte de 1989 la IAR Brașov, după o licență cumpărată din Franța, relatează TVR.