ApărareEnergieȘtiri

Donald Trump în vizită oficială în India pentru a contracara influența Rusiei și Chinei

Donald Trump și Narendra Modi (Twitter)

Președintele SUA, Donald Trump, efectuează începând de luni o vizită oficială de două zile în India, cea mai mare democrație din lume din punct de vedere demografic, cu intenția consolidării legăturilor economice și militare dintre cele două țări, care sunt preocupate de creșterea influenței Chinei în regiunea Oceanului Indian.

  • SUA vor să devină cel mai mare furnizor de armament al Administrației de la New Delhi, actualmente cel mai mare client al industriei militare ruse.
  • În ultimul deceniu, India a achiziționat armament și echipamente militare în valoare de 18 miliarde de dolari din SUA.
  • SUA au încercat – fără succes – să convingă Administrația de la New Delhi să renunțe la achiziția sistemului antiaerian S-400 din Rusia, un contract în valoare de peste 5 miliarde de dolari.
  • India este un importator major de energie, iar valoarea importurilor de țiței și GNL din SUA a crescut substanțial în ultimii ani.
Elicopter naval MH-60 Romeo (Cavalier India)

Mai mult, vizita ar putea consolida și relația dintre liderii celor două țări – Donald Trump și Narendra Modi – care au multe în comun, inclusiv discursul naționalist, utilizarea ferventă a rețelelor de socializare sau aversiunea față de mass-media.

Liderii celor două țări urmează să semneze marți două acorduri militare în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, a anunțat președintele Trump, în prima zi a vizitei sale în India.

Presa indiană relatează că, printre altele, acordurile includ achiziția a 24 de elicoptere utilitare Sikorsky MH-60 Romeo pentru Forțele Navale Indiene, dar și a șase elicoptere de atac Boeing AH-64 Apache pentru Forțele armate ale Indiei. De asemenea, India ar putea cumpăra un sistem de contramăsuri care va proteja avioanele militare de transport de rachete sol-aer cu cu cap de dirijare IR (infraroșu). În plus, India negociază și achiziția de rachete AGM-114 Hellfire, drone General Atomics MQ-9 Sea Guardian și arme pentru forțele speciale indiene.

SUA încearcă să vândă Indiei și alte produse militare, în special avioane de patrulare maritimă Boeing P-8 Poseidon.

Surse guvernamentale indiene, citate de canalul de știri Times Now, au declarat că India ar putea achiziționa și sistemul antiaerian NASAMS II pentru protejarea capitalei țării, New Delhi.

În ultimul deceniu, SUA au devenit un furnizor major armament al Indiei, exportând echipamente militare în valoare de 18 miliarde de dolari – în special avioane de transport și artilerie. Washingtonul a încercat – fără succes – să convingă Administrația de la New Delhi să renunțe la achiziția sistemul antiaerian S-400 din Rusia, un contract în valoare de peste 5 miliarde de dolari.

Pe lângă consolidarea legăturilor în plan militar, vizita lui Trump are drept scop și să întărească parteneriatul în domeniul energiei între cele două țări.

India este a cincea cea mai mare economie a lumii, potrivit Fondului Monetar Internațional, surclasând Marea Britanie și Franța. India este al treilea cel mai mare importator de petrol și al patrulea cel mai mare importator de gaz natural lichefiat (GNL) din lume.

Totodată, India este și un client major al industriei energiei din Statele Unite. Valoarea importurile de GNL din SUA a crescut de la 155 de milioane de dolari în perioada 2016-2017 la 527 de milioane de dolari în 2018-2019. De asemenea, valoarea exporturilor americane de țiței către India a avansat de la 609 milioane de dolari în 2017-2018 la peste 3500 de milioane de dolari în 2018-2019, informează site-ul cotidianului financiar Mint.

Valoarea comerțului bilateral dintre India și SUA a crescut de la 19 miliarde de dolari în 2000 la peste 140 de miliarde de dolari în 2018, potrivit autorităților americane. Totuși, relațiile comerciale dintre cele două state au fost marcate în ultimii ani de tensiuni, președintele Trump criticând măsurile protecționiste ale Administrației de la New Delhi.

SUA și India au în comun și neîncrederea față de China. Administrațiile de la Washington și New Delhi și-au manifestat preocuparea în legătură cu creșterea influenței Chinei în Oceanul Indian, iar relațiile sino-indiene sunt afectate și de sprijinul economic și diplomatic al Beijingului pentru Pakistan.