ApărareImportant

Director, Raytheon: Vă propunen HELWS, poate neutraliza o dronă la costul unei cafele

High-Energy Laser Weapon (FOTO: Raytheon)

Bill Dickerhoff, Director, Romania Strategic Capture la Raytheon, o companie RTX, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de apărare din lume, a discutat cu Umbrela Strategică despre soluțiile avansate de apărare oferite de compania americană și despre planurile de stabilire a unor parteneriate durabile cu industria românească de apărare.

În condițiile în care războiul din Ucraina a dovedit importanța dronelor de diferite mărimi, care sunt tot mai accesibile și mai periculoase, apărarea antiaeriană a devenit o prioritate.

Raytheon oferă o gamă variată de sisteme de apărare, capabile să contracareze diferite tipuri de amenințări. “Trebuie să ai capabilități diferite. Este necesar un amestec de capabilități pentru a contracara fiecare dintre aceste amenințări”, a explicat Dickerhoff.

Unul dintre sistemele anti-dronă (C-UAS) oferite de Raytheon este LIDS (Low, slow, small, unmanned aircraft Integrated Defense System), un sistem integrat de apărare împotriva amenințărilor care zboară la altitudine joasă și viteză redusă.

Sistemul LIDS este compus din radarul KuRFS și rachete de intercepție Coyote. Raytheon mai produce și alte echipamente militare anti-dronă, cum sunt un sistem de microunde de înaltă putere (Phaser High Power Microwave), care trimite unde de energie electromagnetică ce distrug sistemele electronice ale dronelor, și un sistem High-Energy Laser Weapon System (HELWS) care elimină amenințările prin direcționarea concentrată a energiei.

“Sistemul LIDS este scalabil. Îl oferim ca soluție de top. O amenințare complexă cum este drona poate fi neutralizată cu ajutorul a diferite capabilități kinetice și non-kinetice,  iar sistemul poate fi personalizat în funcție de nevoie, folosind doar sistemul cu microunde de înaltă putere sau doar rachete Coyote”, a menționat Dickerhoff.

În condițiile în care dronele de dimensiuni mici au costuri reduse, chiar și de doar câteva sute de dolari, Raytheon a dezvoltat sistemul LIDS ca soluție rentabilă pentru combaterea dronelor, rachetelor, proiectilelor de artilerie. Laserul și sistemul de microunde oferă un număr aproape infinit de lovituri precise, la costuri foarte mici. Este o alternativă accesibilă la munițiile tradiționale. “Așa că puteți distruge o dronă la costul unei jumătăți de ceașcă de cafea”, a completat oficialul.

Pentru a contracara dronele de dimensiuni mai mari, Raytheon oferă sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). “Scopul NASAMS este de a doborî acele drone mai mari, de asemenea, avioane și elicoptere. Are o rază de acțiune mai lungă și, evident, un radar mai mare pentru a le detecta”, a adăugat Bill Dickerhoff.

 

NASAMS – conceput să contracareze amenințările aeriene apropiate și foarte apropiate, sub raza de acțiune acoperită de sistemul de apărare cu bătaie mare Patriot – include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II, arme ce sunt deja utilizate de aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

Dickerhoff a indicat că acest lucru oferă un avantaj României întrucât ar permite utilizarea rachetelor utilizate de F-16 pentru sistemul NASAMS.”Dacă războiul de la sol este mai activ decât războiul în aer, doar am muta rachetele la bateria NASAMS”, a precizat el.

Raytheon consideră România un client strategic și dorește să stabilească parteneriate durabile cu industria locală de apărare. “Știm că pentru a face acest lucru, trebuie să ne asociem cu România pentru a aduce locuri de muncă în domeniul tehnologiei”, a subliniat reprezentantul companiei.

Compania lucrează îndeaproape cu diverse componente ale industriei românești și cu membrii consiliului strategic de decizie care stabilesc cerințele pentru offset-uri.”Încercăm foarte proactiv să identificăm nu doar lucrurile pe care le putem face în România, ci și lucrurile pe care le caută guvernul și industria românească”, a adăugat reprezentantul.

Raytheon își propune să ajute România să devină un furnizor mai bun în domeniul apărării și să contribuie la creșterea economiei locale. “Să identificăm capabilitățile durabile și de lungă durată pe care putem ajuta România să le dezvolte”, a punctat reprezentantul.

Războiul din Ucraina a evidențiat importanța sistemelor de apărare și a stocurilor adecvate de muniție. “După războiul din Ucraina, majoritatea țărilor învață că avem nevoie de mult mai multă muniție decât credeam. Cât de adânc este stocul tău de rachete? Aceasta este cea mai imnportantă lecție”, a explicat directorul din Raytheon.

Ca urmare a acestei lecții, cererea pentru multe dintre produsele Raytheon, cum ar fi NASAMS și Stinger, a crescut semnificativ. Compania depune eforturi pentru a crește producția și a răspunde cererii în creștere.