ApărareȘtiri

Diplomați din România, Georgia și Ucraina pledează pentru o prezență sporită a SUA și NATO la Marea Neagră

Ambasadorii României, Georgiei și Ucrainei la Washington au pledat pentru consolidarea prezenței Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre pentru a descuraja activitățile agresive ale Moscovei, relatează agenția multimedia de știri Voice of America (VoA).

Diplomații din cele trei țări pontice au vorbit despre chestiuni ce țin de securitatea Mării Negre în cadrul conferinței video „US Strategic Partnerships in the Black Sea”, organizată pe 2 iulie de think tank-ul Middle East Institute din Washington.

Așezată la răscrucea între Europa, Asia Centrală și Orientului Mijlociu, Marea Neagră a fost un teatru de război timp de secole, a remarcat ambasadorul Ucrainei, Volodimir Yelchenko. Mai recent, Rusia și-a extins amprenta în jurul acestei mări cu importanță strategică, prin acapararea directă sau indirectă de teritorii în Georgia (2008) și în Ucraina (2014).

„Noi singuri nu avem capacitatea de a rezista în fața Rusiei”, a recunoscut Yelchenko, afirmație susținută și de ambasadorul Georgiei, David Bakradze. Cele două țări au îndemnat Statele Unite să-și consolideze prezența în regiune și să-și susțină aliații și partenerii regionali.

Prezența SUA și NATO în regiunea Mării Negre „a crescut enorm” imediat după anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea în 2014, dar de atunci s-a diminuat, a afirmat analistul Luke Coffey de la Fundația Heritage și fost consilier al ministrului britanic al Apărării, într-un interviu pentru VoA.

Într-o lucrare publicată la începutul acestui an, Coffey a declarat că, de-a lungul istoriei, Marea Neagră s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante locații din punct de vedere geopolitic și economic din regiunea euroasiatică extinsă.

Marea Neagră, puntea de acces a Rusiei spre Marea Mediterană și Orientul Mijlociu

Coffey a subliniat importanța bazinului pontic, menționând că pe fundul mării se află numeroase linii de transport petrol și gaze, precum și cabluri de fibră optică, iar sute de nave traversează zilnic Marea Neagră.

Pentru Rusia, Marea Neagră este, de asemenea, puntea de acces a Rusiei spre Marea Mediterană, Canalul Suez și alte puncte strategice de peste mări.

Coffey militează pentru o prezență continuă a NATO în regiune, spunând că „în fiecare zi a anului, ar trebui să existe cel puțin o navă NATO” în Marea Neagră.

România, a spus Coffey, este cel mai entuziast membru NATO dintre țările de la Marea Neagră, în timp ce Turcia are cea mai forță navală în regiune, după Rusia.

Suportul Turciei considerat crucial pentru asigurarea securității pontice

Ambasadorii Georgiei, României și Ucrainei au afirmat la unison că nicio inițiativă regională nu poate da roade fără sprijinul Ankara și și-au exprimat speranța că Turcia va deveni mai implicată în acțiunile de asigurare a securității pontice.

De asemenea, ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat că autoritățile de la București au lucrat cu sârguință și în mod consecvent cu Washingtonul pentru a spori prezența militară a SUA în regiune.

Unii dintre participanții la conferință și-au exprimat speranța că Statele Unite și NATO vor dedica la fel de multă atenție și resurse regiunii Mării Negre precum o fac în cazul statelor baltice.

Totodată, Coffey a subliniat că, deși aderarea la NATO pare încă o perspectivă îndepărtată pentru Georgia și Ucraina, nu ar trebui exclusă această posibilitate.

„Dacă ar fi să întrebați oamenii la începutul anilor ’90 care sunt șansele ca Polonia, Letoniei să adere la NATO, răspunsul pe care probabil l-ați fi primit ar fi fost: imposibil”, a spus analistul.

„Nu ar trebui să permitem Rusiei să aibă un drept neoficial de veto” în privința Georgiei și Ucrainei, a subliniat Coffey.

„Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO de descurajare și apărare pe întreg flancul estic al alianței. Parteneriatul Strategic al României cu SUA este esențial pentru securitatea țării noastre și regională”, a afirmat ambasadorul George Maior, potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială a Ambasadei României la Washington.

Diplomatul român a mai arătat faptul că ameninţările tradiţionale de securitate la nivel regional sunt amplificate, iar Alianța Nord-Atlantică a adoptat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe desfășurată la Washington în aprilie 2019 un pachet de măsuri pentru întărirea posturii NATO de descurajare și apărare, a căror implementare este esențială în continuare.

Totodată, ambasadorul George Maior a subliniat necesitatea unui angajament robust cu partenerii din regiunea Mării Negre: Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Ambasadorul George Cristian Maior, la Middle East Institute din Washington D.C.: “Securitatea regiunii Mării Negre are…

Gepostet von Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy in US am Donnerstag, 2. Juli 2020