EnergieImportant

Depozitele de gaz din UE sunt pline peste 58%

Sursa: Oil & Gas Advisors

Europa iese din cea de a doua iarnă de la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia cu niveluri record de stocare a gazelor, cu surse de aprovizionare diversificate și cu o pondere sporită a surselor de energie regenerabile, a comunicat vineri Comisia Europeană.

La sfârșitul sezonului de încălzire de iarnă (31 martie), depozitele de gaz erau pline în proporție de peste 58 %. Aceste niveluri ridicate de stocare se datorează diversificării surselor  de aprovizionare cu energie, eforturilor cetățenilor și ale întreprinderilor de a reduce cererea de gaz și investițiilor pe care le-am făcut în energia din surse regenerabile – cei trei piloni ai planului  REPowerEU

„În pofida multor temeri, am devenit mai puternici decât înainte, cu o securitate și o solidaritate energetică mai mari și cu un mix energetic mai nepoluant. Deși putem fi mândri de modul în care UE a gestionat criza energetică până în prezent, nu trebuie să ne culcăm pe lauri. Trebuie să ne sprijinim în continuare cetățenii și industria, precum și pe prietenii noștri ucraineni. Asigurarea securității și competitivității energetice a Europei, scăderea prețurilor și promovarea tranziției către o energie nepoluantă rămân o prioritate majoră” , a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

În urma adoptării planului REPowerEU, ponderea importurilor de gaz din Rusia în Europa a scăzut de la 45 % în 2021 la 24 % în 2022 și, mai departe, la 15 % în 2023. Europenii și-au redus cererea de gaz cu aproape 20 %, ceea ce a permis să economisirea a  peste 107 miliarde de metri cubi de gaz în ultimele 18 luni.

Creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic a permis înlocuirea echivalentul a 24 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în 2022 și în 2023, Iar emisiile din sectorul energetic au scăzut cu un procent impresionant de 24 % în 2023, în timp ce economia comunitară a continuat să crească.