ApărareȘtiri

Departamentul de Stat al SUA aprobă potențiala achiziție de către România a unui pachet de modernizare și sprijin logistic pentru F-16

Avion de lupta F-16 (FOTO: MApN)

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențiala vânzare către Guvernul României a unui pachet de modernizare și sprijin logistic pentru avioane multirol F-16, iar valoarea estimativă a tranzacției este de aproximativ 175,4 de milioane de dolari, a anunțat Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA) pe 3 noiembrie.

Potrivit comunicatului, Guvernul României a solicitat să cumpere versiuni actualizate de avionică, software, echipamente de comunicații și pentru navigație și cabine de pilotaj pentru flota sa de avioane F-16 Block 15 Mid-Life Update (MLU), cât și suport logistic suplimentar. În pachetul de modernizare a aeronavelor sunt incluse opt sistem LN-260 Global Positioning System (GPS) și nouăsprezece sisteme de comunicații Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS JTRS). De asemenea, pachetul include sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF); echipamente radio ARC-210; aplicații criptografice KIV-78; alte dispozitive securizate de comunicații, navigație și criptare; software Joint Mission Planning System (JMPS); asistență pentru modificări minore, integrare și testare a aeronavelor, echipamente de sprijin, software și suport software; instruirea personalului; piese de schimb si reparatii; documentație tehnică; servicii de inginerie, suport tehnic și logistic din partea guvernului și contractorilor SUA; și alte elemente conexe de sprijin logistic.

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele politicii externe și securitatea națională a Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO în dezvoltarea și menținerea unei capacități puternice de autoapărare. Această vânzare propusă va spori obiectivele de securitate națională ale SUA în regiune, transmite agenția subordonată Departamentului de Stat al SUA.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin modernizarea avionicii sale pentru a îndeplini cerințele de interoperabilitate pentru sistemele de comunicații criptate utilizate de forțele NATO.

Contractantul principal va fi Lockheed Martin Aeronautics Company din Fort Worth, Texas.

Nu există informații cunoscute privind propuneri de offset în legătură cu această potențială tranzacție, a mai indicat DSCA.

Forțele Aeriene Române au în dotare 16 aeronave F-16 Fighting Falcon și urmează să primească încă o aeronavă de acest fel din Portugalia în primul trimestru al anului 2021.

Toate cele 17 aparate de zbor – actualmente în configurație M5.2R – vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR, a indicat recent MApN, fără a oferi alte detalii despre ce înseamnă acest standard.

Ce va cuprinde modernizarea aparatelor F-16 MLU la standardul M6XR?

Ministerul Apărării nu a oferit detalii despre ce va cuprinde standardul M6XR, însă, cel mai probabil va fi o variantă a standardului internațional MLU M6.5.

Programul de modernizarea MLU 6.5 cuprinde:
– introducerea rachetelor aer-aer AIM-120D, cea mai modernă variantă AMRAAM, cu o rază de acțiune sporită și precizie crescută;
– introducerea de muniție aer-sol avansată GBU-39 SDB, GBU-54 LJDAM, JASSM, JDAM, EGBU-12, SDB;
– îmbunătățirea sistemului de transmitere a datelor Link 16;
– îmbunătățirea sistemului de avertizare iluminare radar AN/ALR-56M;
– îmbunătățirea sistemului GPS
– Sistem de management război electronic ce integrează sistemele de avertizare, autoprotecție și bruiaj.

Trebuie menționat că, anterior, avioanele F-16 ale României au fost modernizat la nivelul MidLife Update (MLU) M5.2R, care include numeroase elemente care oferă capabilități similare variantelor Block 50/52 aflate în producție, informează Forțele Aeriene Romane.

Programul Mid-Life Update a inclus următoarele modificări:
– cabină standar F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte;
– două display-uri multifuncționale color;
– computer modular de misiune;
– radar de control al focului modernizat;
– sistem de navigație hibrid;
– sistem avansat de identificare amic-inamic;
– sistem de management pentru război electronic;
– capabilitate de acroșare a containerelor de cercetare;
– capabilitate de folosire a căștii cu afișaj electronic.

Programul de modernizarea MLU 5.2R a cuprins următoarele modificări:
– Motorizare F100-PW-220E – control digital;
– Sistem de armament ce permite atacul țintelor terestre cu muniție de precizie atât ziua cât și noaptea;
– Rachete aer-aer cu ghidare IR (AIM-9 M și X) dar și rachete radar active AMRAAM AIM-120C-7;
– Muniție aer-sol cu ghidare laser / GPS / EO / IR;
– TGP – Sniper pentru identificarea țintelor A/A și identificarea/iluminarea țintelorA/S;
– Sistem de management război electronic ce integrează sistemele de avertizare, autoprotecție și bruiaj electronic;
– Sistem de vedere pe timp de noapte și sisteme de iluminare interioară și exterioară;
– Cască pilot HMCS;
– Sistem de transmitere a datelor Link 16;
– Sistem avansat de identificare amic-inamic;
– Sistem de comunicații securizat.

Aeronavele F-16 din dotarea României au resurse de zbor, în medie de 4500 ore de zbor fiecare, ceea ce înseamnă că perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condițiile asigurării unui nivel minim 200 de ore de zbor anual pe avion.

Sursa: MApN