„Credibilitatea UE în joc”, a avertizat șeful diplomației europene după ce Cipru a blocat sancțiunile UE contra Belarusului
Credibilitatea Blocului comunitar este în joc după ce miniștrii europeni de Externe nu au reușit să cadă de acord asupra sancțiunilor împotriva regimului autoritar din Belarus, a declarat luni Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, potrivit Euronews.
UE a respins rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Belarus din data de 9 august pe fondul suspiciunilor că scrutinul ar fi fost fraudat în favoarea actualului lider de la Minsk, Alexander Lukașenko.
De asemenea, uniunea a condamnat intervențiile violente ale autorităților bieloruse împotriva protestatarilor și a avertizat că va impune „rapid” sancțiuni contra persoanelor responsabile de fraudarea scrutinului și de reprimarea manifestațiilor.
Borrell a declarat la începutul acestei luni că miniștrii de Externe ai țărilor membre UE ar putea impune măsuri punitive la adresa oficialilor din Belarus în cursul unei reuniuni pe 21 septembrie.
Însă, Borrell a declarat luni, după reuniune, că „deși există o voință clară de a adopta aceste sancțiuni, nu este posibil să se facă acest lucru astăzi, deoarece nu s-a ajuns la unanimitatea necesară”.
“Cipru lipsește pentru unanimitate”, a continuat el.
Cipru a blocat impunerea de sancțiuni în încercarea de a forța restul țărilor europene să adopte măsuri similare împotriva Turciei în cazul disputei pe tema zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mării Mediterane. Liderii UE urmează să încerce să depășească impasul în cursul unei reuniuni ce se va desfășura joi la Bruxelles.
Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a descris poziția Nicosiei drept „luarea de ostatici” și a spus că „trimite un semnal greșit bielorușilor, societăților noastre și întregii lumi”.
“Devine un angajament personal, pentru că înțeleg clar că (de) acest lucru depinde foarte mult credibilitatea Uniunii Europene și elaborarea unei politici externe, o politică externă comună, (…) Dacă nu suntem capabil să facem asta [introducerea de sancțuni UE contra regimului Lukașenko], atunci înțeleg perfect că este în joc credibilitatea noastră”, a adăugat Borell.
De altfel, pentru a evita fix blocaje de acest fel, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat recent, în primul său discurs privind Starea Uniunii, că Executivul UE va prezenta o propunere ce ar permite Comisiei Europene să impună mai rapid sancțiuni celor considerați responsabili de abuzuri la adresa drepturilor omului, având drept model Legea Magnitsky din Statele Unite.
„Când statele membre afirmă Europa este prea lentă, le spun să fie curajoase și să treacă în cele din urmă la votul cu o majoritate calificată – cel puţin în privința drepturilor omului şi punerii în aplicare a sancțiunilor”, a afirmat șefa Executivului UE.
Sistemul de vot cu o majoritate calificată ar permite Uniunii Europene să acționeze mai rapid în cazul unor crize externe față de situația din acest moment, când orice acțiune diplomatică depinde de asigurarea unanimității celor 27 de state ale UE.