InfrastructurăȘtiri

COVID-19, România – Cum este în starea de urgență. Avem guvernul Orban 3. Pragul psihologic de 100, depășit. Noi restricționări de activități.

Sursa: digi24.ro

”Ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale în două situaţii diferite: dacă există unele pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională sau în cazul unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre” este definiția stării de urgență, așa cum este reglementată de legislația română.

  • Conform articolului 93 din Constituția României:

”(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.”

  • Conform OUG1/ 1999, starea de urgență înseamnă:

”… ansamblul de mãsuri cu caracter politic, economic, social şi de origine publica, instituit în intreaga ţara sau în anumite zone ori în unele unitãţi administrativ-teritoriale, în urmãtoarele situaţii:
a) existenta unor ameninţãri la adresa siguranţei naţionale sau democraţiei constituţionale, ceea ce face necesare apãrarea instituţiilor statului de drept şi menţinerea sau restabilirea stãrii de legalitate;
b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlãturarea efectelor acestora.”

-presupune: ”Pe durata stãrii de asediu şi a stãrii de urgenta, proporţional cu gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acestora şi numai dacã este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertãţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei.”

–durează: ”…cel mult 30 de zile.”

-Rolul Armatei: ”La instituirea stãrii de asediu sau a stãrii de urgenta, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale şi locale, legate de aplicarea dispoziţiilor art. 20 din prezenta ordonanță de urgență, trec în competenta autoritãţilor civile şi militare prevãzute în decretul de instituire a stãrii de asediu sau de urgență”. / ”În exercitarea atribuţiilor ce le revin pe durata stãrii de asediu sau a stãrii de urgenta, autoritãţile militare emit ordonanţe militare care au putere de lege,”.

  • Decretul de numire a Guvernului Orban 3 a fost publicat în Monitorul Oficial
  • Numărul infecţiilor cu noul coronavirus în România a ajuns la 158.(actualizare)
  • Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, despre facilitarea revenirii spre ţară a transportatorilor români de marfă rămaşi blocaţi pe diferite trasee dinspre Italia spre România, informează MAE.
  • Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment care presupun participarea a peste 50 de persoane în spaţii închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc şi cazinouri.