COVID-19, România: Activități interzise. Curse aeriene suspendate. Stocuri de urgență. Scepticism guvernamental
Autoritățile de la București au anunțat noi interdicții din cauza epidemiei de COVID-19 și în urma declarării stării de urgență pe teritoriul național.
Astfel:
–Activităţile culturale, artistice, sportive sau religioase desfăşurate în spaţii închise vor fi interzise
– Se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise. Organizatorii evenimentelor în spaţii deschise ce presupun participarea a maximum 100 de persoane sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum un metru între participanţi.
– Se suspendă activităţile de servire şi consum de produse alimentare şi produse alcoolice şi nealcoolice la restaurante, cafenele şi hoteluri.
Controalele la angajatori, care cad în sarcina Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, au fost suspendate pe perioada instituirii stării de urgenţă, cu excepţia celor care vizează punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, respectiv a celor prin care se reclamă fapte cu un grad grav de punere în pericol social şi a accidentelor de muncă, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Deocamdată, România nu se află în prezent în situaţia de a fi închise oraşe sau de a fi raţionalizate alimentele, în contextului epidemiei, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.
Toate zborurile spre şi dinspre Spania vor fi suspendate timp de 14 zile, începând cu data de 18 martie, ora 18,00. Zborurile spre şi dinspre Italia către România se suspendă pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020. Măsurile nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare şi care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale sau de urgenţă.
Conducătorii de TIR-uri care sosesc din zone “roşii” sau zone “galbene” ori au tranzitat aceste zone nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptome asociate infecţiei cu noul coronavirus.
Președintele Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei
“Începem cu o perioadă de şase luni. Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă. Şi după aceea vedem ce se mai întâmplă”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
Grupul de Comunicare Strategică a informat miercuri că, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane cu COVID-19. Sunt 29 noi cazuri de îmbolnăvire.
Dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate şi externate.
În carantină instituţionalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat COVID-19. Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Statele membre ale Uniunii Europene au decis marţi în unanimitate să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar.