IntelligenceȘtiri

Coronavirus: Primele alerte privind o criză medicală în China, emise de servicii de informații din SUA încă din noiembrie – surse

Analiști din cadrul unei agenții de informații a Pentagonului au avertizat încă din luna noiembrie că o epidemie nouă, apărută în China, care în acel moment se răspândea cu repeziciune în regiunea Wuhan, s-ar putea transforma într-un “eveniment cataclismic”, au explicat patru surse familiare cu raportul secret, relatează televiziunea ABC News.

Departamentul Apărării neagă însă că ar fi primit astfel de informații.

Preocupările privind epidemia apărută în China au fost incluse într-un raport secret întocmit în luna noiembrie de Centrul Național pentru Informații Medicale (NCMI) din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare din SUA.

Raportul se baza pe analizarea interceptării de comunicații și pe imagini din satelit. Agenția a avertizat că, în cazul în care autoritățile chineze nu reușesc să stopeze epidemia, boala ar putea deveni o amenințare serioasă pentru forțele americane din Asia.

“Analiștii au concluzionat că ar putea fi un eveniment cataclismic”, a afirmat una dintre surse. Raportul a fost apoi prezentat “de mai multe ori” oficialilor din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare, Pentagonului și Casei Albe.

În luna ianuarie, un rezumat al raportului ar fi fost chiar inclus în dosarul cu informații prezentat zilnic președintelui Statelor Unite.

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a afirmat recent că nu-și amintește să fi primit vreo informație despre epidemie în luna noiembrie.

Miercuri seară, Pentagonul a dat publicității un comunicat prin care neagă că acest “produs/evaluare” ar exista.

Primele oficiale privind coronavirusul au fost comunicate de Beijing la începutul lunii ianuarie, iar primul pacient cu coronavirus a fost depistat în Statele Unite la sfârșitul lunii ianuarie, informează publicația HuffPost.

Inițial, președintele Donald Trump a minimizat gravitatea situației, afirmând chiar că nu este nimic mai mult decât o simplă gripă. Abia în luna martie discursul președintelui s-a schimbat cu adevărat, iar pe 13 martie a fost declarată stare de urgență națională în Statele Unite.

Cu peste 400.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19, Statele Unite sunt acum țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus. De asemenea, peste 14.000 de americani au murit din cauza bolii.