ApărareȘtiri

Coronavirus: Două treimi din echipajul portavionului Charles de Gaulle infectat. Se crede că virusul a urcat la bord la Brest

Peste 1.000 din membri echipajului portavionului Charles de Gaulle (R 91), nava amiral a Marinei Franceze, au fost infectați cu coronavirus, iar autoritățile militare cred că epidemia la bord a izbucnit în urma unei escale a navei în portul Brest în perioada 13-16 martie, informează publicația La Depeche.

Potrivit celor mai recente date, la bordul portavionului Charles-de-Gaulle au fost depistate 1.046 de cazuri, aproape jumătate dintre acestea fiind asimptomatice. “24 de marinari sunt în spital, doi sunt la terapie intensivă”, au precizat duminică autoritățile.

Printre cei infectați se numără și doi dintre cei patru militari americani aflați la bordul portavionului francez, au anunțat Forțele Navale Americane.

Echipajul transportatorului de aeronave Charles-de-Gaulle a fost probabil contaminat în timpul unei escale la Brest, a declarat duminică generalul Francois Lecointre, șeful Statului Major al Armatelor din Franța.

“Considerăm, credem că […] această contaminare s-a produs în timpul escalei care a avut loc la Brest în martie”, a afirmat generalul, care a explicat că s-a discutat posibilitatea anulării vizitei la Brest, însă, având în vedere informațiile din acel moment privind răspândirea virusului, nu a fost considerată necesară anularea vizitei în port.

Pe 13 martie, numărul cazurilor de coronavirus era de doar 3.661 în Franța, pentru ca trei zile mai târziu, în momentul plecării portavionului pe mare, numărul era aproape dublu, ajunsese la 6.633. Primele cazuri de COVID-19 la bordul navei Charles-de-Gaulle au fost confirmate pe 8 aprilie.

În urma confirmării primelor cazuri, portavionul francez Charles de Gaulle (R91) și-a întrerupt misiunea și a revenit la Toulon, cu 11 zile înainte de data programată.

Portavionul francez Charles de Gaulle și fregata daneză Niels Juel (Marine Nationale, Twitter)

Forțe militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv portavioane americane, o navă militare de aprovizionare din Taiwan, un submarin din Olanda, dar și zeci de cadeți care au participat la repetiții pentru parada de comemorare a victoriei sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei (numele sub care este cunoscută confruntarea sovieto-nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că parada comemorare a victoriei sovietice, programată să se desfășoare pe 9 mai în Piața Roșie de la Moscova, a fost anulată din cauza pandemiei, potrivit BBC.

Răspândirea bolilor infecțioase la bordul navelor este favorizată de faptul că un număr mare de persoane lucrează, mănâncă și dorm în spații restrânse.

În mod clar, măsurile de distanțare socială și izolarea bolnavilor pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS CoV-2 (care cauzează boala COVID-19) sunt imposibil de aplicat la bordul unei nave, chiar dacă vase ca portavioanele au centre medicale moderne.

Conform studiilor efectuate în cazul navei de croazieră Diamond Princess, afectată de coronavirus în luna februarie, s-a constatat că rata contagiozității a fost de patru ori mai mare decât la Wuhan, epicentrul epidemiei.

Totuși, în pofida răspândirii coronavirusului în toată China, Beijingul susține că niciun militar chinez nu ar fi fost infectat cu noul virus.

Însă este de remarcat că Beijingul a susținut exact același lucru și în cazul epidemiei SARS din 2002-2004, pentru ca ulterior, în urma dezvăluirilor din presa occidentală, să recunoască că sute de militari chinezi au fost infectați. În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că aproximativ 8% din cazurile de SARS din China au fost în rândul forțelor armate.