ApărareInfrastructurăȘtiri

Coronavirus, depistat în cazul unui alt portavion SUA /Marinari cu simptome de COVID-19 la bordul navei Charles de Gaulle

Portavionul francez Charles de Gaulle și fregata daneză Niels Juel (Marine Nationale, Twitter)

Portavionul francez Charles de Gaulle (R91) își va întrerupe misiunea și se va reveni în Franța după ce mai mulți membri ai echipajului au început să prezinte simptome de coronavirus, iar un caz de COVID-19 a fost depistat la bordul vasului USS Nimitz (CVN-68), acesta fiind cel de-al patrulea portavion american direct afectat de pandemie.

Ministerul Apărării de la Paris a anunțat pe 8 aprilie că aproximativ patruzeci de membri ai echipajului portavionului Charles de Gaulle au început să prezinte simptome compatibile cu cele ale coronavirusului, astfel că vasul va reveni la Toulon mai devreme decât era programat, relatează publicația Ouest France.

Preventiv, pacienții au fost izolați de restul echipajului, a precizat ministerul.

Nava franceză efectua exerciții în Oceanul Atlantic și urma să sosească la Toulon pe 23 aprilie. Potrivit unor surse militare, portavionul se află în acest moment în largul coastelor Portugaliei și ar urma să ajungă în Franța în aproximativ o săptămână.

Echipajul portavionului Charles de Gaulle se ridică la aproape 1.800 de persoane, iar nava are la bord avioane multirol Dassault Rafale, dar și aeronave de avertizare timpurie Northrop Grumman E-2 Hawkeye și elicoptere EC725 Caracal and AS532 Cougar.

Sute de membri ai forțelor armate franceze au fost infectați cu coronavirus în contextul în care militarii participă activ la eforturile de gestionare a crizei medicale din Franța.

În Statele Unite, Forțele Navale Americane se confruntă cu noi probleme după ce un caz de coronavirus a fost confirmat la bordul unui alt portavion din zona Pacificului.

Portavionul USS Nimitz (NimitzNews, Twitter)

Săptămâna trecută, un membru al echipajului navei USS Nimitz a fost testat pozitiv pentru coronavirus după ce a început să prezinte simptome în timp ce era la bordul navei, potrivit unor oficiali americani, citați de publicația Politico.

Individul a fost evacuat de la bordul navei, aflată la Bremerton, statul Washington, iar autoritățile încearcă să găsească persoanele cu care acesta a intrat în contact, au spus oficialii.

Comandorul John Fage, purtătorul de cuvânt al Flotei a 3-a a SUA, a refuzat să comenteze dacă nava USS Nimitz ar urma să fie trimisă în Pacificul de Vest, în locul portavionului USS Theodore Roosevelt, grav afectat de pandemie.

Majoritatea echipajului navei USS Theodore Roosevelt a fost debarcat în Guam după ce la bord s-au înregistrat peste 200 de cazuri de coronavirus, printre cei infectați fiind și căpitanul vasului, care între timp a fost demis.

Căpitanul Brett Crozier (US Navy)

Căpitanul Brett E. Crozier, comandantul portavionului, a fost destituit după că a trimis un memoriu neclasificat privind situația alarmantă de la bordul navei din cauza pandemiei.

Ulterior, Thomas Modly, secretarul interimar al Marinei SUA, a demisionat pe fondul criticilor privind declarațiile controversate la adresa lui Crozier, despre care a spus că a fost “fie prea naiv, fie prea idiot” să comande nava.

Modly va înlocuit temporar de James McPherson, subsecretar al Forțelor Terestre, a anunțat Mark Esper, secretarul american al Apărării.

Cazuri de coronavirus au fost depistate și la bordul portavioanelor USS Ronald Reagan (CVN-76), aflat în Japonia, și USS Carl Vinson (CVN-70), aflat la șantierul naval Puget Sound pentru lucrări de mentenanță.

În zona de vest a Statelor Unite mai acționează și USS Abraham Lincoln (CVN-72), care este în faza de recuperare după o misiune prelungită în Orientul Mijlociu.

Forțele Navale ale SUA riscă să se găsească în situația de a rămâne fără un portavion operațional în zona de vest a Pacificului și sud-estul Asiei, în afară de nava de asalt USS America (LHA-6), care capacitatea de a opera doar 20 de avioane F-35B.

Navele americane USS Ronald Reagan și USS America (US 7th Fleet)

Cazurile celor patru portavioane nu sunt singulare; nave militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv submarine din Olanda sau Rusia.

Răspândirea bolilor infecțioase la bordul navelor este favorizată de faptul că un număr mare de persoane lucrează, mănâncă și dorm în spații restrânse.

În mod clar, măsurile de distanțare socială și izolarea bolnavilor pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS CoV-2 (care cauzează boala COVID-19) sunt imposibil de aplicat la bordul unei nave, chiar dacă vase ca portavioanele au centre medicale moderne.

Conform studiilor efectuate în cazul navei de croazieră Diamond Princess, afectată de coronavirus în luna februarie, s-a constatat că rata contagiozității a fost de patru ori mai mare decât la Wuhan, epicentrul epidemiei.