ApărareȘtiri

Cooperarea miliară între Paris și Berlin prinde contur: O escadrilă de transport aerian franco-germană, discuții despre Eurodrone, SCAF

Eurodrone (Dassault Aviation)

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, și omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, au efectuat joi o vizită la baza aeriană Evreux din nordul-vestul Franței pentru a lansa în mod formal o escadrilă comună de transport tactic, un proiect prezentat de Paris drept un simbol concret al unei Europe a apărării, un proiect cheie al președintelui francez Emmanuel Macron, relatează publicațiile France Bleu și SudOuest.

De asemenea, cei doi miniștrii ai Apărării au discutat și despre alte programe militare franco-germane, cum ar fi sistemul aerian de luptă al viitorului (SCAF) şi viitoarea dronă europeană Eurodrone.

Miniștrii apărării din Germania și Franța au militat pentru progrese rapide în programul Eurodrone, cerând partenerilor implicați în proiect să inițieze faza de dezvoltare a aeronavei înainte de sfârșitul anului.

Prima vizită a fost la baza aeriană franceză din Evreux pentru a se pune piatra de temelie a clădirii în care îşi va avea sediul o escadrilă de transport tactic, care va fi formată din piloți, mecanici și avioane C130J din Franța și Germania.

Odată ce va atinge capacitatea maximă, în 2024, această primă unitate operațională franco-germană va cuprinde zece avioane și 260 de persoane, a explicat locotenent-colonelul Jean-Marc pentru France Bleu Normandie. Inițial, escadrila va fi dotată cu aparate americane de tip C130J, care însă ulterior vor fi înlocuite cu aeronave eruopene A400 realizate de Airbus.

“Împărtăşim voinţa şi hotărârea de a ne aprofunda cooperarea în domeniul apărării în avantajul unei Europe mai puternice şi mai suverane”, a declarat Parly la Evreux, evocând o “revoluţie” în relaţia militară bilaterală, informează agenția Agerpres.

“Pentru prima oară, piloţi, mecanici, aviatori francezi şi germani se vor antrena, vor opera şi vor îndeplini misiuni împreună, trăind zilnic experienţa de viaţă în acelaşi escadron”, a subliniat ea.

Franța a primit deja patru aeronave C130J, iar Germania urmează să primească șase avioane între 2021 și 2024. Odată atinsă capacitatea sa maximă, în 2024, această „primă unitate operațională franco-germană” va avea 10 avioane și 260 de persoane, a explicat ministerului francez al Apărării, care se mândrește cu „un nivel de integrare fără precedent la nivel european”, relatează SudOuest.

Ulterior, Florence Parly şi Annegret Kramp-Karrenbauer au efectuat o vizită la sediul Airbus din Manching în landul german Bavaria, pentru prezentări cu privire la viitorul sistem aerian de luptă franco-german (SCAF) și proiectul dronei europene – Eurodrone. SCAF va înlocui avioanele de luptă Rafale și Eurofighter în termen de douăzeci de ani.

După luni de rivalităţi politico-industriale între Franța și Germania, miniştrii Apărării ai celor două puteri europene au semnat în luna februarie un contract de cercetare şi tehnologie de 150 milioane de euro. Ulterior, Spania s-a alăturat proiectului.

Următorul pas: finalizarea unui contract între cele trei țări partenere pentru dezvoltarea unui demonstrator de zbor până în 2026, adică un fel de pre-prototip destinat validării fezabilității conceptului, iar bugetul estimat pentru această fază se ridică la 5 miliarde de euro.

Franța și Germania speră să obțină undă verde de la Parlamentul de la Berlin în primăvara anului 2021. „Totul depinde de o acțiune suficient de rapidă pentru a lansa o porțiune mare de proiect în 2021, pentru a-l face ireversibil”, a transmis o sursă din cadrul Ministerului Apărării de la Paris.

Un alt subiect major al întrevederii a fost proiectul dronei europene, un program estimat la 7 miliarde de euro pe parcursul a zece ani.

Franța speră că un un acord privind dezvoltarea și producția viitoarei drone va fi încheiat „înainte de sfârșitul anului”, în urma unor negocieri dure cu privire la costul programului, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Paris.

Lansat în 2015, acest proiect pentru drone MALE (Medium altitude, long endurance), care pe lângă Franța și Germania mai include și Italia și Spania, își propune să înlocuiască dronele americane MQ-9 Reaper, însă discuțiile trenează de mai multe luni.

Participanții au stabilit o țintă bugetară de 7,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea și achiziția a 63 de drone, adică a 21 de sisteme cu 3 aeronave fără pilot și 2 stații terestre fiecare.

„Suntem foarte aproape” de acest obiectiv de buget, a afirmat sursa menționată anterior.

Din cele 21 de sisteme Eurodrone, șapte ar urma să fie achiziționate de Germania, câte cinci de Italia și Spania, iar Franța va lua patru. Echipamentul urmează să fie livrat între 2027 și 2030, relatează Les Echos.