ApărareȘtiri

Contractul privind achiziția drone pentru Armata Română: Elbit Systems a depus soluția tehnică și așteaptă decizia finală

Ddrona Watchkeeper (U-TacS/Thales/Elbit Systems)

Programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone, inclusiv înarmate, a ajuns la ultima etapă, iar conform procedurii de achiziție, decizia finală privind atribuirea contractului ar trebui să fie anunțată în următoarele 45 de zile, au declarat, pentru Umbrela Strategică, surse avizate.

Elibt Systems, singurul participant rămas în cursă, propune drone Hermes 450 sau Whatchkeeper (bazată tot pe Hermes 450).

Compania israeliană, prezentă în România de peste 25 de ani, a răspuns săptămâna aceasta la ultimele clarificări cerute în legătura cu oferta sa finala și a depus soluția tehnica, iar acum se așteaptă analiza soluției propuse și decizia finală, au precizat sursele menționate anterior.

Inițial, firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume.

În procedura de achiziție există cerința ca ofertanții să demonstreze că în ultimii 5 ani au livrat cel puțin două sisteme UAS din clasa II către țări membre NATO. Totodată, având în vedere că unele dintre dronele solicitate de România vor fi înarmate, ofertanții trebuie să demonstreze că în ultimii 5 ani au livrat cel puțin două sisteme UAS din clasa II , care includ în configurație sistem de armament.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu mai multe aeronave fără pilot), iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II (cu masă cuprinsă între 150 și 600 kg) în două variante: terestră și navală.

Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul naţional a unei capacităţi de producţie, integrare, testare şi mentenanţă în domeniul militar pentru sisteme de drone.