• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Contractul pentru înzestrarea cu corvete este de interes imediat pentru guvernul Ciucă

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Guvernul Ciucă vrea să înceapă programul de înzestrare cu corvete pentru Forțele Navale și alte 12 programe de înzestrare deja aprobate de Parlament, se spune în programul depus marți la Parlament, pentru aprobare.

  ”Demararea contractului Corvete multifuncţionale şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin” sunt înscrise ca ”linii de interes imediat” în noul program de guvernare.

  În luna aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea formulată de compania Damen privind sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate în cazul unei contestații pe tema controversatei proceduri de achiziție a corvetelor. Decizia ar putea genera redeschiderea dosarului principal privind licitația pentru realizarea celor patru nave, afirmau surse juridice consultate de Umbrela Strategică.

  Semnarea contractului pentru achiziția de corvete multifuncţionale s-a numărat și printre prioritățile enumerate programul de guvernare ale guvernului Cîțu.

  Inițial, în anul 2016, contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați.

  Ulterior, după venirea PSD la putere în 2017, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație publică. Parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarat câștigător în iulie 2019. Însă, la aproape doi ani de la finalizarea licitației pentru corvete, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații în legătură cu acest program cu o istorie zbuciumată.

  Pe lângă contestații, licitația a fost și subiectul unei anchete DNA privind o presupusă infracțiune de luare de mită de către angajații Departamentului Armamente. Însă dosarul a fost clasat, procurorii anticorupție concluzionând că nu „reiese astfel ca vreo persoană să fi pretins sau să fi primit vreo sumă de bani ori alte foloase necuvenite, pentru a face sau a determina modificarea acestor criterii de calificare  în variantele succesive de proiecte de acte normative, cu scopul de a favoriza vreun anume candidat la procedura specifică de achiziție din cadrul programului de înzestrare corvetă multifuncțională”.

  Ministerul Apărării a anunțat în vara anului trecut că semnarea contractului pentru programul de înzestrare cu corvete după soluționarea definitivă a tuturor dosarelor aflate pe rolul instanțelor în conexiune cu acest subiect.

  În programul de guvernare se mai prevede inițierea a 12 programe de înzestrare:

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  VIDEO. Avioane de luptă Mirage și Rafale ale aviației franceze, escortate de aeronave de vânătoare rusești deasupra Mării Negre Consilier al președintelui Biden: SUA vor fortifica aliații NATO de pe Flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina MApN vrea să cumpere articole de uniformă combat de 31 de milioane de euro

  Ultimele știri

  O dronă MQ-9 Reaper a aviației SUA s-a prăbușit pe pistă la baza aeriană Holloman din Statele Unite Elicopterele Black Hawk fabricate în Polonia primesc certificarea FAA pentru utilizarea de către operatorii civili si comerciali din SUA Previziuni HP pentru 2022: Firmele din domeniul medical sunt mai susceptibile de a fi vizate de atacuri ransomware