ApărareȘtiri

Contractul pentru înzestrarea cu corvete este de interes imediat pentru guvernul Ciucă

T22-SIGMA (DAMEN)

Guvernul Ciucă vrea să înceapă programul de înzestrare cu corvete pentru Forțele Navale și alte 12 programe de înzestrare deja aprobate de Parlament, se spune în programul depus marți la Parlament, pentru aprobare.

”Demararea contractului Corvete multifuncţionale şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin” sunt înscrise ca ”linii de interes imediat” în noul program de guvernare.

În luna aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea formulată de compania Damen privind sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate în cazul unei contestații pe tema controversatei proceduri de achiziție a corvetelor. Decizia ar putea genera redeschiderea dosarului principal privind licitația pentru realizarea celor patru nave, afirmau surse juridice consultate de Umbrela Strategică.

Semnarea contractului pentru achiziția de corvete multifuncţionale s-a numărat și printre prioritățile enumerate programul de guvernare ale guvernului Cîțu.

Inițial, în anul 2016, contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați.

Ulterior, după venirea PSD la putere în 2017, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație publică. Parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarat câștigător în iulie 2019. Însă, la aproape doi ani de la finalizarea licitației pentru corvete, contractul în valoare de 1,2 miliarde de euro nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații în legătură cu acest program cu o istorie zbuciumată.

Pe lângă contestații, licitația a fost și subiectul unei anchete DNA privind o presupusă infracțiune de luare de mită de către angajații Departamentului Armamente. Însă dosarul a fost clasat, procurorii anticorupție concluzionând că nu „reiese astfel ca vreo persoană să fi pretins sau să fi primit vreo sumă de bani ori alte foloase necuvenite, pentru a face sau a determina modificarea acestor criterii de calificare  în variantele succesive de proiecte de acte normative, cu scopul de a favoriza vreun anume candidat la procedura specifică de achiziție din cadrul programului de înzestrare corvetă multifuncțională”.

Ministerul Apărării a anunțat în vara anului trecut că semnarea contractului pentru programul de înzestrare cu corvete după soluționarea definitivă a tuturor dosarelor aflate pe rolul instanțelor în conexiune cu acest subiect.

În programul de guvernare se mai prevede inițierea a 12 programe de înzestrare:

  • Autovehicule tactice blindate de tip ușor/ATBTU
  • Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR
  • Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI
  • Sistem de securitate și apărare cibernetică
  • Sistem UAS tactic clasa I
  • Sistem de război electronic mobil SREM
  • Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/cu rază foarte scurtă de acțiune, portabil
    MANPAD
  • Sistem integrat de arme SHORAD/VSHORAD
  • Sistem de armament individual tip NATO
  • Aparatură optică și optoelectronică – Etapa I
  • Echipamente şi sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și
    colectivă) CBRN
  •  Modernizarea sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul de
    sistem de artilerie antiaeriană cu capacități CRAM.