Companiile europene primesc „firimituri” din oportunitățile de afaceri oferite de inițiativa chinezească Noul Drum al Mătăsii
Firmele europene primesc doar „firimituri” din oportunitățile de afaceri oferite de inițiativa chinezească Noul Drum al Mătăsii din cauza proceselor de achiziție opace și dominanței companiilor chineze de stat, se arată într-un raport al Camerei Europene de Comerț în China.
Asociația a recomandat Uniunii Europene să-și revizuiască legislația în domeniul concurenței pentru a standardiza regulile jocului, astfel încât companiile chineze active pe piața comunitară să fie vizate de restricții similare cu cele de care se lovesc firmele europene în China.
„Dacă UE eșuează să joace un rol activ și competitiv, există un pericol real ca, în cele din urmă, să devină doar o piață periferică legată la capătul Eurasiei”, se arată într-un raport al Camerei de Comerț, publicat joi, citat de The New York Times.
Întreprinderile europene sunt doar „jucători de nișă” în cadrul inițiativei Noul Drum al Mătăsii, cu doar 20 de membri ai asociației de afaceri, din 132 respondenți, indicând că au lucrat la proiecte în cadrul inițiativei, a declarat Joerg Wuttke, președintele Camerei.
Companiile chineze și străine pot participa la proiectele din cadrul inițiativei într-un mod deschis și transparent, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang. Oficialul a mai spus că multe companii europene au participat la Noul Drum al Mătăsii.
Autorii raportului Camerei europene de Comerț în China mai recomandă ca Strategia UE privind conectarea Europei cu Asia să fie promovată ca o „alternativă credibilă” la Noul Drum al Mătăsii (proiect cunoscut și sub denumirea de “Centura și Drumul”).
Atât SUA, cât și Europa, susțin că proiectul chinez “Noul Drum al Mătăsii” este lipsit de transparență și favorizează întreprinderile chineze, care angajează muncitori chinezi în loc de localnici, provocând totodată daune mediului.
De asemenea, potențialele implicații strategice ale inițiativei chineze – de la spionaj la furt de proprietate intelectuală sau ingerințe politice – sunt un factor major de îngrijorare pentru liderii UE.