Ciucă: MApN va sprijini implicarea industriei naționale în programele de înzestrare, inclusiv prin transfer tehnologic
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat, cu ocazia aprobării bugetului instituției pe anul 2021, că MApN va sprijini permanent participarea industriei naționale în programele de înzestrare pentru Armata României, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, cât și prin transferul tehnologic și producția în România a unor produse pentru care nu există capacitatea și know-how-ul necesare, în cooperare cu firme din alte țări.
Din păcate, participarea industriei românești la majoritatea acestor programe este până acum una redusă sau chiar inexistentă. În multe cazuri (Patriot, HIMARS, F-16) a fost preferată varianta achiziției directe prin contract tip „guvern la guvern”, fără offset, fără transfer de tehnologie sau know-how.
Ciucă a afirmat că a votat marți pentru aprobarea bugetului Ministerului Apărării pe 2021, precizând că instituției i-au fost alocate fonduri reprezentând 2.04% din PIB, adică 22,746 miliarde de lei, dintre care aproximativ 2,688 miliarde de lei vor proveni din venituri proprii ale MApN.
“În perioada următoare, obiectivul strategic al politicii de apărare este modernizarea și adaptarea Armatei României la riscurile și provocările specifice actualului context geopolitic și consolidarea profilului de partener strategic al României la nivelul NATO, al UE și în cadrul Parteneriatului strategic cu SUA”, a subliniat ministrul, într-o postare pe Facebook.
Ministrul a explicat că pentru acest an sunt preconizate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori locali care pot depăși ca valoare un miliard de lei, iar alți 1,4 miliarde de lei sunt alocați unor operatori economici străini, dar care au subcontractori firme din țara noastră.
Totodată, MApN a planificat investiții în infrastructură de peste 815 milioane lei, dintre care aproximativ 750 milioane lei de la bugetul de stat, dar și cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate – NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum și a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).