ApărareȘtiri

China ar putea livra arme antiaeriene Siriei, după ce Turcia a reușit să distrugă sisteme Pantsir și Buk ale forțelor siriene

(Republic of Turkey Ministry of Defence)

Turcia a anunțat că a distrus mai multe sisteme antiaeriene ale armatei siriene (Pantsir-S1 și Buk-M1-2) în cursul operațiunii militare în nord-vestul Siriei. Forțele regimului de la Damasc au în dotare o serie de sisteme antiaeriene de fabricație rusească, care însă s-au dovedit ineficiente în fața aviației israeliene, și mai nou celei turce. În acest context, presa chineză a relatat că Beijingul ar putea oferi Siriei sistemul FD-2000, de fabricație chineză.

  • Siria a achiziționat echipament militar în valoare de mai multe miliarde de dolari din Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, inclusiv tancuri T-72, elicoptere Mil Mi-24, avioane MiG-29, rachete Iskander, sau sisteme antiaeriene Buk, S-300, Pantsir.
  • Potrivit presei, sistemele Pantsir-S1 ale armatei siriene irosesc în medie 8-9 rachete pentru a intercepta o singură rachetă antiradar lansată de aviația israeliană.
  • Rusia, principalul furnizor de armament al Beijingului, a acuzat recent China de furt de proprietatea intelectuală, mai exact copierea ilegală a tehnologiei militare ruse, un semn al fricțiunilor între cele două mari puteri unite mai degrabă de rivalitatea acerbă cu Statele Unite.

Ministerul Apărării de la Ankara a anunțat vineri că Turcia a distrus zeci de echipamente militare folosite de regimul sirian, inclusiv 5 elicoptere, 23 de vehicule blindate, 23 de piese de artilerie, un sistem antiaerian Pantsir-S1 și unul Buk-M1-2, relatează site-ul The Drive.

Autoritățile turce au publicat o înregistrare care arată momentul în care un sistem Pantsir-S1 al armatei siriene este distrus într-un atac cu drone. Imaginile indică faptul că radarul sistemului era activ chiar înainte de impact.

Ankara a lansat o serie de atacuri aeriene împotriva forțelor regimului sirian după după ce 33 de militari turci au fost uciși joi în nord-vestul Siriei, în urma unor raiduri aeriene atribuite regimului de la Damasc.

Site-ul chinez sina.com a relatat că Beijingul ar putea oferi Siriei sistemul de apărare aeriană FD-2000, versiunea de export a sistemului chinezesc de apărare aeriană HQ-9, care este fabricat de compania China Precision Machinery Import & Export Corporation (CPMIEC ). HQ-9 este un sistem antiaerian și antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune care poate distruge aeronave, rachete de croazieră și rachete balistice tactice.

Sistem de apărare aeriană FD-2000 (East Pendulum, Twitter)

Rusia a livrat Siriei o serie de sisteme de apărare aeriană, inclusiv Buk-M2, Buk-M1-2, S-300, Pantsir-S1, însă nu chiar cele mai recente versiuni, conform site-ului Army Recognition.

Prima generație a sistemului S-300 (SA-10 Grumble, potrivit terminologiei NATO) poate distruge rachete tactice aflate la 300 de kilometri depărtare.

Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound, potrivit terminologiei NATO) este un sistem mobil de apărare, conceput să protejeze unitățile sau instalațiile militare împotriva amenințărilor aeriene – aeronave, elicoptere, rachete de croazieră, drone și muniții inteligente. Sistemul antiaerian cu rază de acțiune scurtă și medie, a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1995, la Salonul Aerospațial de la Moscova (MAKS).

Fiecare sistem Pantsir-S1 este echipat cu două tunuri 2A38M, fiecare cu două țevi de 30 mm, capabile să distrugă ținte aflate la 200 până la 4.000 de metri distanță și la o altitudine de până la 3.000 de metri; și 12 rachete sol-aer ghidate 57E6 cu o rază maximă de acțiune de 20 kilometri.

Sistem Pantsir-S1 (TASS)

Potrivit site-ului israelian de știri NZIV, citat de UAWire, sistemele siriene Pantsir-S1 trag în medie 8-9 rachete pentru a intercepta o singură rachetă antiradar lansată de aviația israeliană.

Menționând un raid aerian din data de 5 februarie, NZIV notează că din cele opt rachete lansate de aeronavele israeliene, patru au fost doborâte. În schimb, apărarea anti-aeriană din Siria a folosit 35 de rachete sol-aer, iar mai multe sisteme au fost grav avariate sau distruse.

Pe de altă parte, specialiștii ruși au afirmat anterior că ineficiența Pantsir-S1 în Siria ar putea avea două explicații: sistemele fie nu mai aveau muniție, fie erau oprite, relatează Business Insider.