IntelligenceȘtiri

Cercetător italian: Rusia și China se folosesc de criza coronavirus în încercarea de a discredita Uniunea Europeană

EU vs Disinfo

Rusia și China se folosesc de criza provocată de pandemia de coronavirus în încercarea de a discredita Uniunea Europeană, obiectivul Moscovei, posibil și al Beijingului, este de a slăbi și chiar distruge Blocul comunitar, afirmă Sergio Germani, directorul Institutului Gino Germani pentru Științe Sociale și Studii Strategice (GGISS) de la Roma, citat de Radio France Internationale.

Rusia a trimis în luna martie o misiune de ajutor în Italia, care cuprindea peste 100 de militari ruși, însă unii jurnaliști italieni au semnalat că ajutorul rusesc în lupta împotriva pandemiei ar putea avea obiective ascunse.

Germani afirmă că ajutorul trimis de Rusia în Italia a fost însoțit de o serie de articole, videoclipuri și mesaje pro-ruse pe rețelele de socializare.

Sursa: EU vs Disinfo

“Probabil că asistența este utilă într-o oarecare măsură (…) dar sunt (foarte mulți) ofițeri militari ruși. Există temeri că printre aceștia ar fi și reprezentanți ai serviciilor de informații militare ruse, care ar putea profita de această oportunitate pentru a întreprinde activități de colectare de informații”, a explicat cercetătorul.

“De asemenea, este o operațiune de propagandă care vizează opinia publică italiană și susține ideea că Italia nu a primit niciun ajutor de la UE sau de la aliații NATO și că numai țări precum China și Rusia ajută cu adevărat”, a adăugat Germani.

“Obiectivul Moscovei și, probabil, al chinezilor este slăbirea și, probabil, prăbușirea, Uniunii Europene”, spune Germani, al cărui institut – GGISS – studiază influența presei și propagandei rusești în Italia și în Europa.

Uniunea Europeană a observat o intensificare a campaniilor de dezinformare, care au drept scop să destabilizeze societățile și să pună în pericol sănătatea oamenilor, acestea venind din afară, în special din Rusia, afirmă Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență,

Sursa: EU vs Disinfo

EU East Stratcom Task Force a strâns deja peste 150 de exemple de dezinformări despre COVID-19 având legătură cu Kremlinul, a adăugat Jourova.

Potrivit site-ului EU vs Disinfo, gestionat de EU East Stratcom Task Force, o structură în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, care are rolul de a contracara campaniile de dezinformare, organizații pro-Kremlin, ca Sputnik și “fabricile de troli”, răspândesc teorii false pe rețelele de socializare.

Într-un articol publicat pe 31 martie de ediția letonă a agenției Sputnik se afirma că noul coronavirus a fost creat într-un laborator din Letonia sau că ar fi fost inventat pentru “a ucide italienii în vârstă” sau simpatizanții mișcării Vestele Galbene din Franța.

“Acestea sunt mesajele pe care le distribuie”, spune Germani – “că UE este incapabilă, că se prăbușește și că UE nu mai există”.

“Sunt mesaje care discreditează democrația liberală ca formă de guvernare, pentru că ar fi incapabilă să facă față acestui tip de criză”, afirmă Germani.

Numeroase țări europene au ajutat Italia, fie trimițând personal medical, așa cum a fost cazul României, fie trimițând materiale sanitare sau primind pacienți din spitalele italiene supraaglomerate. De asemenea, UE a deblocat fonduri europene pentru țările afectate de pandemie, iar NATO a pus la dispoziție aeronave de transport pentru livrarea de materiale sanitare.

Moscova a criticat cotidianul La Stampa în legătură cu afirmațiile că printre doctorii ruși trimiși în Italia pentru a ajuta la gestionarea pandemiei ar fi și câțiva agenți ai serviciului militar de contrainformații din Rusia (GRU).

“Libertatea de exprimare și dreptul de a critica sunt valori fundamentale ale țării noastre”, a fost replica Guvernului Italiei la reacția agresivă a Moscovei față de presa italiană.