ApărareȘtiri

Cehii aleg drone de atac din Israel

Drona Heron (IAI)

Ministerul ceh al Apărării a anunțat că va începe negocierile cu guvernul israelian pentru achiziția a trei drone medii de atac, valoarea contractului urmând să se ridice la 1,5 miliarde de coroane cehe (63 de milioane de euro) Aceste drone vor fi folosite nu numai pentru recunoaștere, ci vor dispune și de armament: bombe și rachete ghidate.

Potrivit informațiilor disponibile, guvernul de la Praga este pe cale să înceapă negocierile cu Israelul pentru achiziția unui singur sistem din clasă MALE (altitudine medie, autonomie extinsă), care va cuprinde trei vehicule aeriene fără pilot IAI Heron 1, împreună cu echipamentul necesar, inclusiv posturi de comandă la sol, sisteme de comunicații și informații, piese de schimb și echipamente pentru mentenanță.

Aceste drone sunt considerate „ca fiind esențiale pentru efectuarea de misiunilor de recunoaștere aeriene și pentru îndeplinirea altor sarcini de sprijin direct și protecție a unităților armatei cehe”.

Potrivit portalului de specialitate Defence24, războiul din Ucraina i-a forțat pe politicienii cehi să treacă urgent la achiziția acestui tip de drone.

Selecția dronelor nu s-a făcut în cadrul unei proceduri de licitație, ci în urma unui studiu de piață. În cadrul acesteia s-au evaluat soluțiile optime pentru forțele armate cehe, ținând cont de cerințe și resurse.

Înainte de a alege soluția Heron de la grupul israelian de stat IAI, cehii au luat în calcul și alte opțiuni, precum MQ-1C Grey Eagle, de la concernul american General Atomics; Hermes 900 de la compania israeliană Elbit Systems; Falco Xplorer de la concernul italian Leonardo; Patroller, oferită cehilor de compania franceza Safran; și Watchkeeper – o variantă a Hermers 450, dezvoltată de Elbit Systems și Thales pentru Armata britanică și care este propusă și României.

Ministerul Apărării de la Praga a indicat pe 8 august că decizia de a achiziționa Heron 1, fabricat de Israel Aerospace Industries (IAI), vine după consultările preliminare a pieței din ultimele luni, în urma cărora oficialii cehi au ajuns la concluzia că acest model îndeplinește cel mai bine nevoilor armatei pentru utilizare, atât pe teritoriul Republicii Cehe, în cadrul antrenamentelor, cât și pentru o potențială utilizare în sprijinul operațiunilor în alte țări, informează portalului de specialitate Janes.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, a declarat că se așteaptă ca acest contract să fie semnat în cursul acestui an.

Se crede că decizia de a cumpăra drone israeliene a fost influențată de contractele anterioare semnate de Cehia cu guvernul israelian pentru furnizarea de diverse echipamente militare. Cel mai important dintre acestea se referă la achiziția de la firma israeliană Rafael a patru baterii antiaeriene Spyder pentru 13,7 miliarde de coroane cehe (570 milioane de dolari). De asemenea, Cehia a cumpărat opt radare de supraveghere aeriană ELTA ELM-2084 Multi-Mission Radars (MMR)  pentru 3,5 miliarde de coroane (150 milioane de dolari) chiar de la producătorul dronelor Heron. IAI a livrat Cehiei primul radar ELTA ELM-2084 în luna martie a acestui an.

Sistemele aeriene fără pilot din familia IAI Heron sunt utilizate de forțele armate din mai multe țări, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex). Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).

Dezvoltat de Israel Aerospace Industries, Heron este un vehicul aerian fără pilot care zboară la altitudine medie și are o autonomie extinsă (MALE), fiind conceput „pentru misiuni strategice și tactice”, potrivit site-ului companiei.

Aeronava fără pilot are o autonomie maximă de zbor de până la 45 de ore, poate atinge o altitudine maximă de 10.000 de metri și poate transporta o încărcătură utilă de până la 470 de kilograme.

Viteza maximă a acestui vehicul aerian fără pilot este de 207 km/h, dar viteza sa standard este de 112 km/h.

O versiune în curs de dezvoltare a familiei Heron (Heron Tactctial) a fost propusă și României, dar soluția IAI a fost descalificată deoarece nu îndeplinea unele din condițiile procedurii.

Însă, în luna aprilie, Ministerul Apărării Naționale a decis în cele din urmă să anuleze licitația pentru achiziția de sisteme tactic-operative clasa II (UAS-TO) și se mai gândește dacă mai cumpără drone.

Compania Elbit Systems, singura candidată selectată să participe la a doua etapă a procedurii de atribuire, s-a declarat încrezătoare că MApN va reuși să “rezolve problema birocratică” care blochează acest program de înzestrare.