Ministerul Energiei a contribuit cu un capitol consistent și amănunțit în noul program de guvernare. Umbrela Strategică vă prezintă câteva dintre obiectivele importante ale ministerului, care va fi condus în continuare de către Sebastian Burduja (PNL):
- Retehnologizarea unității 1 CNE Cernavodă și construirea unităților 3 și 4.
- Realizarea programului de restructurare al CE Oltenia, prin construirea de capacități de generare pe gaz natural în tehnologii moderne cu emisii scăzute de CO2.
- Transformarea Văii Jiului într-un hub energetic care să reunească producerea de energie electrică din mai multe surse.
- Începerea producției în perimetrul Neptun Deep.
- Punerea în conservare a unor exploatări de lignit, huilă și antracit de pe teritoriul României în vederea exploatării în situații excepționale.
- Program de investiții 2,5 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale.
- Extinderea rețelelor de transport gaz și electricitate va include creșterea interconexiunilor cu piețele vecine și interconectarea strategică cu Republica Moldova.
- Încurajarea electrificării și extinderea accesului la energie.
- Elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale.
- Carduri energetice care vor înlocui plafonarea și compensarea prețurilor la energie.
- Dezvoltarea unei politici naționale pentru reducerea sărăciei energetice, care să includă investiții masive în eficiența energetică a locuințelor, mai ales în zonele rurale și defavorizate.
- Sprijinirea industriei petrochimice, cu posibile facilități fiscale, pentru a da valoare
adăugată gazului românesc. - Dezvoltarea de capacități de producție energie electrică, din surse regenerabile, prin accelerarea implementării proiectelor finanțate din fonduri europene și îndeplinirea
țintei din PNRR de 5000 MW eolian și solar. - Creșterea eficienței energetice în clădiri, prin investiții în reabilitarea termică a locuințelor și clădirilor publice, folosind fonduri europene și naționale.
- Contorizare inteligentă și digitalizarea rețelelor pentru a înlesni pe viitor și alte modele tarifare care să țină cont de prețul energiei în funcție de intervalele orare.
- Înființarea, în cadrul Ministerului Energiei, a Centrului de Răspuns la ncidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRSCE).
- Finanțarea mineritului de litiu și neodim, în vederea dezvoltării unei industrii naționale de producție a bateriilor litiu-ion, a bateriilor pentru vehicule electrice (EVs), a magneților permanenți și a turbinelor eoliene.
- Sistem modern de guvernanță în sectorul energetic prin acțiunea asupra depolitizării și independenței autorităților de reglementare și a companiilor de stat.