ApărareImportant

Ce conțin amendamentele aprobate referitor la actualizarea soldelor rezerviștilor

Foto: MApN Oficial

Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților a făcut public raportul preliminar pentru PL-x 262/ 2024 , care conține reglementări referitoare la actualizarea soldei de grad pentru rezerviști, pe 25 iunie, la aproape o lună după ce documentul a fost adoptat.

Două amendamente au fost aprobare și fac obiectul unor articole noi din proiectul de lege.

Astfel, membrii comisiei au aprobat ca: ”prin derogare de la dispozițiile art.60 din Legea nr.223/2015 privind pensi ile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, partea din pensie corespunzătoare soldei de grad/salariului gradului profesional se actualizează permanent potrivit soldei de grad/salariului gradului profesional a cadrelor în activitate și se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Ei au motivat că prin modificările aduse în 2017 la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat,”s -a anulat actualizarea soldei de grad pentru personalul deja pensionat, determinând diferențe inechitabile în raport cu funcția și vechimea în funcție a personalului în rezervă și retragere” .

Cel de al doilea amendament aprobat, care este articol nou din lege, prevede că: ”în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. XII1 din prezenta ordonanță de urgență”.

Aprobat în unamitate în ansamblul său, raportul preliminar include și amendamentele respinse prin vot de comisie și care aparțin deputaților Dumitru Coarnă, Nicolae Roman, Mircia Chelaru, Adrian Cozma, Robert Sighiartău, Gigel Știrbu.

Amendamentele respinse privesc modificări și completări directe (fără titlu de derogare) ale Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Deși raportul preliminar a fost înaintat din 28 mai Comisiei de buget-finanțe, care este cealaltă comisie de raport, comisia nu și-a găsit timp de dezbatere într-una din cele șase ședințe care au avut loc de la acel moment. Parlamentul intră în vacanță de la 1 iulie.