ApărareȘtiri

Câți studenți învață în universitățile și academiile militare din România

Foto: Academia Forțelor Aeriene Facebook

Peste 4000 de studenți învață în universitățile și academiile militare din România, conform datelor oficiale ale Ministerului Apărării Naționale. Din cei 4136 de cadeți, un număr de 1147 sunt, de la 1 octombrie a.c, în primul an de studii.

Instituția de învățământ superior militar cu cei mai mulți cadeți este Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, care are 1093 de studenţi, dintre care 252 în anul I.  Este urmată de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, care are 905 de studenţi la cele trei cicluri universitare – licență, masterat și doctorat, din care 283 sunt în anul I.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, are  971 de studenţi, dintre care 310 sunt în anul I, fiind academia de categorii de forțe cu cei mai numeroși studenți. Este urmată de Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, care are 435 de studenţi, dintre care 143 în anul I și de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, din Constanța, care are 397 studenţi militari, 92 sunt în anul I.

Institutul Medico-Militar din Bucureşti  are 335 de studenţi, dintre care 67 sunt în anul I.

De asemenea există 6 școli de instruire, cu caracter de instituţii de formare continuă nonuniversitară militară, la Pitești, Boboc (Buzău), Mangalia, Vlădeni, Sibiu, Chitila (Ilfov).

Acestea sunt: Şcoala de instruire interarme a forţelor terestre „Mihai Viteazul” din Piteşti, Şcoala de instruire interarme a forţelor aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc, Şcoala de instruire a forţelor navale „Viceamiral Constantin Bălescu” din Mangalia, Şcoala de instruire a forţelor pentru operaţii speciale „Burebista” din Vlădeni, Școala de instruire pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică din Sibiu şi Şcoala de instruire pentru logistică „General-maior Constantin Constantiniu” din Chitila.

  • Ministrul Vasile Dîncu: Nu am nicio îndoială că mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României

”Nu am nicio îndoială că mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră, a fiecărui student, masterand, cursant sau doctorand este grea, fără îndoială, dar este nobilă. Aveți datoria să vă pregătiți, să vă instruiți, să vă perfecționați pentru a deveni acei lideri de care armata noastră are nevoie în viitorul apropiat. Încrederea înaltă pe care românii o au în instituția militară va trebui consolidată și confirmată prin rezultatele de excepție pe care le așteptăm de la generația dumneavoastră”, a spus ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, în mesajul pentru deschiderea anului universitare 2022-2023.