ApărareȘtiri

Care va fi impactul crizei din Afganistan asupra credibilității SUA?

Colapsul armatei afgane în doar câteva săptămâni după retragerea precipitată a trupelor americane și aliate din Afganistan va avea efecte majore în toată lumea, ce ar putea genera schimbări nebănuite ale peisajului geostrategic, inclusiv în ceea ce privește dinamica alianțelor și rolul Americii în lume.

Unii analiști și-au exprimat părerea că situația din Afghanistan subminează credibilitatea Washingtonului ca protector al democrației mondiale, în timp ce alții consideră că sfârșitul celui mai îndelungat război din istoria SUA va permite consolidarea eforturilor armatei americane de contracarare a rivalilor geopolitici: Rusia și China.

Umbrela Strategică vă prezintă două opinii divergente pe tema credibilității SUA post-Afganistan, păreri exprimate de foști oficiali americani.

Ryan Crocker, fost ambasador al SUA la Kabul, a afirmat la emisiunea radio The World, că în urma crizei din Afganistan, oamenii din întreaga lume consideră că nu se pot baza baza pe americani pentru că nu vor sări în ajutor când va fi nevoie și vor arunca vina pe altcineva.

Pe de altă parte, Daniel Silverberg, un fost oficial în cadrul Pentagonului, că retragerea din Afganistan nu a subminat credibilitatea SUA, ci dimpotrivă, ar putea să o îmbunătățească, deoarece va permite concentrarea eforturilor Washingtonului pe contracararea amenințărilor geopolitice.

Silverberg a amintit că Washingtonul a investit zeci de miliarde de dolari și a suferit pierderi enorme în timpul conflictului din Afganistan. “Dacă un astfel de angajament nu este credibil, atunci aliații noștri nu vor crede niciodată că facem suficient”, a subliniat fostul oficial într-un material pentru The Atlantic.

Unii analiști au comparat victoria talibanilor cu căderea Saigonului în 1975, în urma retragerii trupelor americane din războiul din Vietnam. La fel ca în zilele noastre, au existat numeroase voci care au susținut în acel moment că retragerea din Vietnam va afecta credibilitatea Washingtonului. Însă, potrivit lui Silverberg, aliații americani au pus la îndoială capacitatea SUA de a-i proteja nu din cauza retragerii din Vietnam, ci pentru că armata americană era suprasolicitată, fiind extinsă în mod excesiv, în zeci de țări.

De altfel, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a subliniat recent că rivalii geopolitici ai Statelor Unite, nu ar dori nimic mai mult decât să vadă trupele americane împotmolite în Afganistan încă un deceniu sau mai mult.

Așadar, cât mai sunt de credibile Statele Unite ca aliat? Răspunsul la această întrebare este esențial pentru oameni din zone ale lumii aflate la mii de kilometri depărtare de Afganistan, din Europa până în Orientul Îndepărtat. Dar, în mod particular, această întrebare este relevantă și pentru România, țară pentru care alianța strategică cu SUA este considerată ca fiind piatra de temelie a securității naționale.

Însă, răspunsul la această întrebare nu este probabil unul clar și concis, ci depinde de mulți factori, însă evenimentele desfășurate în aceste zile la Kabul și în Afganistan servesc drept un avertisment cu privire la fragilitatea libertății.