ApărareIntelligenceȘtiri

Camera Reprezentanților limitează puterile în caz de război ale președintelui SUA, după adâncirea tensiunilor cu Teheranul

Camera Reprezentanților de la Washington a aprobat joi două proiecte de lege ce prevăd limitarea puterile în caz de război ale președintelui american. Măsura a fost luată după ce Donald Trump a ordonat eliminarea generalului iranian, Qasem Soleimani, eveniment ce a provocat o agravare semnificativă a tensiunilor cu Teheranul și care a amplificat riscul izbucnirii accidentale a unui conflict în Orientul Mijlociu.

Un prim proiect de lege, referitor la abrogarea autorizației din 2002 privind folosirea forței militare pentru războiul din Irak, a fost aprobat de Camera Reprezentanților, controlată de democrați, cu 236 voturi pentru și 166 împotriva. Patru democrați s-au opus, iar 11 republicani au votat în favoarea acestui proiect.

Al doilea proiect, aprobat cu 228 de voturi pentru și 175 împotrivă, interzice finanțarea acțiunilor militare împotriva Iranului, fără aprobarea Congresului, cu excepția cazurilor de autoapărare.

Soarta celor două proiecte de lege în Senatul SUA, controlat de republicani, rămâne incertă, explică jurnaliștii de la The Hill.

Președintele Donald Trump se va opune prin veto promulgării celor două proiecte de lege, potrivit Casei Albe.

Legea de autorizare din 2002 a permis acțiunea militară pentru apărarea securității naționale a SUA „împotriva amenințării persistente a Irakului”. A fost apoi folosită, într-o oarecare măsură, de următorii președinți americani pentru a justifica acțiunile militare împotriva amenințărilor teroriste. De asemenea, Administrația Donald Trump a citat legea de autorizare din 2002 în încercarea de a dovedi justețea deciziei de eliminare a generalului iranian Qassem Soleimani.

„Autorizația de utilizare a forței militare (AUMF) din 2002 a fost de mult timp înțelesă ca autorizând utilizarea forței pentru, printre altele, abordarea amenințările care provin din Irak, inclusiv amenințări precum ISIS – un grup al cărui obiectiv a fost să creeze un stat islamic în Irak și folosirea acestui stat pentru a sprijini terorismul împotriva Statelor Unite, precum și amenințările dinspre Iran”, a afirmat Administrația de la Casa Albă.